Korkunç Virüsün Pençesindeki Zombilerin Korkutucu Dönüşümü: Kanlı Gözler ve Daha Fazlası…

featured

Tanzanya’da Göz Kanaması Hastalığı Endişe Veriyor

Tanzanya'da Göz Kanaması Hastalığı Endişe Veriyor

Yetkililer, Tanzanya’da göz kanaması hastalığının tedavi edilmemesi durumunda Ebola gibi bir virüs taşıma riski nedeniyle bu hastalığın gün geçtikçe arttığını vurguladı. Şu ana kadar, bu ölümcül patojenlerden biri olarak bilinen göz kanaması hastalığı nedeniyle 9 kişi enfekte oldu ve bunlardan 8’i hayatını kaybetti. Bu hastalığın tedavisi için henüz herhangi bir aşı veya etkili bir tedavi yöntemi bulunmadığından, sağlık uzmanları enfeksiyondan korunmak amacıyla çeşitli önlemler almaya başladı.

Korkunç Virüsün Pençesindeki Zombilerin Korkutucu Dönüşümü: Kanlı Gözler ve Daha Fazlası...

Virüs, enfekte bireylerin vücut sıvıları aracılığıyla bulaşarak insanların gözlerinde kanamalara yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Tanzanya’nın kuzeydoğusundaki Kagera bölgesine ekipler gönderdi ve şu ana kadar tüm vakaların tespit edildiğini bildirdi. Ayrıca, doktorlara Ruanda ve Burundi gibi komşu ülkelerdeki olası vakalara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılıyor.

Virüsten Ölümler Hızla Artıyor

Yerel yetkililer, geçen hafta gizemli bir hastalığın altı kişiyi etkileyip beşinin ölümüne sebep olmasının ardından ilk alarmı verdi. Uzmanlar, yapılan ön testlerin ardından bu durumun Marburg virüsünden kaynaklandığını düşünüyor. Ebola’nın bir akrabası olan Marburg virüsü, insanları ağızlarından kanatarak enfekte ediyor ve on hastadan dokuzunun ölümüne yol açma riski taşıyor. Marburg virüsünün ölüm oranı %88’e kadar çıkabiliyor. Şu anda bu virüsü tedavi etmek için onaylanmış bir aşı veya tedavi yöntemi bulunmamakta.

8 Kişi Hayatını Kaybetti

DSÖ, 11 Ocak itibarıyla Biharamulo ve Muleba ilçelerinde şüpheli vaka sayısının dokuz, ölüm sayısının ise sekiz olduğunu açıkladı. Marburg, organların ve kan damarlarının hasar görmesine neden olan, iç kanamaya veya göz, ağız ve kulak kanamasına yol açan bir kanamalı ateş hastalığı olarak tanımlanıyor. Virüs, enfekte bir kişinin vücut sıvılarına, kontamine nesnelere veya enfekte hayvanlara dokunarak, elle tutulma yoluyla yayılabiliyor. İlk olarak meyve yarasalarının yaşadığı mağaralara uzun süre maruz kalındıktan sonra insanlara bulaştığı düşünülüyor.

Normal Belirtiler Gösteriyor

Hastalığın aniden ortaya çıkan ve hızla kötüleşen semptomları arasında şiddetli baş ağrıları, ateş, ishal, mide bulantısı ve kusma yer alıyor. Uzmanlar, Marburg kanamalı ateşinin erken evrelerinde, Ebola ve sıtma gibi diğer tropikal hastalıklardan ayırt edilmesinin zor olduğunu belirtiyor. Enfekte olan hastalarda genellikle yüz rengi soluyor ve gözler derinleşiyor. DSÖ, virüsün %88’e varan bir vaka-ölüm oranına (CFR) sahip olduğunu, yani enfekte olan her on kişiden dokuzunun ölüm riski taşıdığını ifade etti. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, X’te yaptığı bir açıklamada, “Hastalık gözetimi iyileştikçe önümüzdeki günlerde daha fazla vaka bekliyoruz” şeklinde bilgi verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin