İran’a Yönelik Yeni Bir Darbe: Orta Doğu’da Güç Kaybı Devam Ediyor

featured

Irak Dışişleri Bakanı’nın Açıklamaları

Irak Dışişleri Bakanı'nın Açıklamaları

Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, İran destekli silahlı grupların ABD güçleriyle çatışmalarının sona ermesi için kendilerini feshederek Irak ordusuna katılmalarını istediklerini ifade etti. Londra’da gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında bu önemli konuya değinen Hüseyin, “Bu konuyu toplumumuzda tartışmak iki ya da üç yıl önce imkansızdı” dedi. Ancak günümüzde, silahlı grupların devlet dışındaki faaliyetlerinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Orta Doğu’da yaşanan köklü değişimler, Irak’ın bu gruplar üzerindeki otoritesini yeniden tesis etmesini sağlıyor.

İran’ın Gücü Azalıyor

İran'a Yönelik Yeni Bir Darbe: Orta Doğu'da Güç Kaybı Devam Ediyor

İsrail ile olan savaşta büyük kayıplar veren Lübnan Hizbullah’ının güç kaybetmesi, İran’ın bölgedeki nüfuzunu önemli ölçüde zayıflatıyor. Ayrıca, Suriye’deki iç savaş sırasında Hizbullah, en kritik silah geçiş rotalarını kaybetti. İran’ın liderliğinde kurulan “Direniş Ekseni,” özellikle İsrail karşıtı bir siyasi blok olarak önemli bir yere sahipti, ancak bu bloğun en güçlü müttefiki olan Beşar Esad’ın rejimi de ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Irak, bu eksenin bir parçası olarak konumlanıyor. Üç gün içinde Başkanlık yeminini ederek Oval Ofis’e geçecek olan Donald Trump’ın agresif dış politikası ve İran karşıtlığı, bölgedeki gerilimleri daha da artırdı. İsrail Başbakanı’nın, “İran halkının, baskıcı hükümetinden kurtarılması gerektiği” yönündeki açıklamaları, ülkede süregelen protestolarla birleşince, İran’ı daha da izole etti.

İran’ın karşılaştığı sorunlar yalnızca siyasi değil. Enerji kriziyle boğuşan İran, sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle hem günlük yaşamı hem de sanayi tesislerini olumsuz etkiliyor. Bu sorunu aşmak için nükleer enerjiye yönelmeye çalışan İran’ın atom bombası yapma ihtimali, Batılı ülkelerin endişelerini artırdığı için bu çözüm de yaptırımlarla sekteye uğramış durumda.

Eski Müttefikler Batıya Yöneliyor

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Irak hükümetinin İran destekli gruplarla müzakerelere devam ettiğini belirtti ve Washington ile Tahran arasındaki ilişkilerde bir denge kurma çabasını sürdürdüklerini ifade etti. “Bu grupların liderlerini, silahlarını bırakmaya ve hükümetin kontrolündeki silahlı kuvvetlerin bir parçası olmaya ikna etmeyi umuyoruz” diyen Hüseyin, Gazze’deki ateşkesin hükümet için bir rahatlama sağladığını ancak Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak göreve gelmesinin ardından ülkenin nasıl etkileneceği konusunda belirsizliklerin hâlâ sürdüğünü dile getirdi. Hüseyin, Trump’ın önceki başkanlık dönemine atıfta bulunarak, 2020’de İranlı General Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesinin ardından İran’ın ABD güçlerinin bulunduğu bir Irak üssüne balistik füze saldırısı düzenlediğini hatırlattı. “Washington ile iyi ilişkileri sürdürmeyi umuyoruz” diyen Hüseyin, ancak Trump’ın Irak veya İran için nasıl bir politika izleyeceğini konuşmanın henüz erken olduğunu vurguladı.

Arabuluculuk Yapmaya Hazırız

Irak hükümeti, hem Washington hem de Tahran ile olan ilişkilerini korumaya çalışırken, arabuluculuk rolünü üstlenmeye de hazır olduklarını belirtti. Hüseyin, Suudi Arabistan ile İran arasındaki normalleşme sürecine dikkat çekerek, Irak’ın daha önce bu iki ülke arasındaki gerginliği azaltmaya yardımcı olduğunu hatırlattı. “İstenirse, Washington ve Tahran arasındaki gerilimi azaltmak için de bu rolü üstlenebiliriz” diyerek Irak’ın diplomatik bir üçüncü yol arayışını vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin