Hırvatistan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sonuçlandı
Hırvatistan’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, yeniden zafer elde etti. Sosyal Demokrat Parti’nin desteklediği Milanovic, resmi olmayan sonuçlara göre oyların %74,66’sını alarak ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildi. Milanovic, zaferini ilan ederken, bu sonucu beş yıllık görev süresi boyunca halkın güvenini kazanmasının bir yansıması olarak değerlendirdi. “Bu zafer, yalnızca benim değil, Hırvatistan’ın demokratik değerlerine duyulan inancın bir göstergesidir” dedi.
HALKIN 4’TE 3’Ü ONU SEÇTİ
Seçim süreci, Hırvatistan Devlet Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre yerel saatle 19.00’da sona erdi. Sandıkların %99’unundan fazlası sayıldı ve sonuçlar, Milanovic’in büyük bir farkla galip geldiğini ortaya koydu. Milanovic, konuşmasında vatandaşların sandıkta net bir mesaj verdiğini belirtti ve anayasal sorumluluklarına bağlı kalacağına vurgu yaptı. Dış politika ve ulusal güvenlik konularında işbirliğinin önemine de dikkat çekerek, “Bu görev bir güç meselesi değil, halk adına bir sorumluluk meselesidir” ifadesini kullandı.
Seçim sonuçlarına göre, Milanovic’in rakibi olan iktidardaki merkez sağ Hırvat Demokrat Birliği’nin adayı Dragan Primorac ise oyların %25,34’ünü alarak seçimde ikinci oldu. Eski Eğitim Bakanı olan Primorac, seçim sonrası yaptığı açıklamada, başbakan ve destekçilerine teşekkür etti. “Daha iyi, farklı ve gururlu bir Hırvatistan vizyonu sundum” diyen Primorac, vatandaşların demokratik bir şekilde karar verdiğini ve bu karara saygı duyulması gerektiğini vurguladı.
Milanovic, zafer konuşmasında Avrupa fonlarının sürekli olmayacağına dikkat çekerek, kaynakların doğru ve etkili bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti. Başbakan Andrej Plenkovic’e herhangi bir baskı yapmak istemediğini ancak ülkenin geleceği adına önemli konular hakkında konuşmaları gerektiğini belirtti. Primorac ise Hırvatistan için ahlaki değerlerin ve ulusal gururun önemini bir kez daha dile getirdi.