Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi’nin Açıklamaları
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Arap ülkelerinin Gazze’yi yeniden inşa etmeye yönelik kapsamlı bir plan üzerinde çalıştığını ve bu sürecin Filistinlilerin yerinden edilmesi gibi bir durumu kesinlikle içermediğini vurguladı. Safadi, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı önemli açıklamalarda, ülkesinin daha fazla Filistinli kabul etme kapasitesinin kalmadığını belirtti. “Nüfusumuzun yüzde 35’i mülteci. Daha fazlasını alamayız. Filistinliler Ürdün’e gelmek istemiyor, biz de onların buraya gelmesini istemiyoruz” diyerek, durumun ciddiyetini ortaya koydu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistinlileri Gazze’den çıkararak Ürdün ve Mısır’a yerleştirme planı, bölgedeki hükümetler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Bu plan, istikrarsızlığa yol açabilecek bir adım olarak değerlendirildi. Ürdün Kralı II. Abdullah, 11 Şubat’ta Washington’a giderek Trump’a ülkesinin bu plana kesinlikle karşı olduğunu net bir şekilde ifade etti.
‘GAZZELİLERİ ÇIKARMADAN YENİDEN İNŞA EDEBİLİRİZ’
Katar merkezli The New Arab haber ajansına konuşan iki Avrupalı diplomatik kaynağa göre, Ürdün Kralı, Trump’a Arapların önerdiği planın daha ekonomik ve hızlı bir şekilde hayata geçirilebileceğini aktardı. Trump’ın bu fikre açık olduğu iddiaları gündeme gelirken, Safadi de “Gazze’yi yeniden inşa edebiliriz ve bunu insanları yerinden etmeden yapabiliriz. Güvenliği ve uygun yönetimi garanti altına alacak bir plan oluşturabiliriz” açıklamasında bulundu. Ayrıca, İsrail’in de bölgenin geleceği ile ilgili uzun vadeli düşünmesi gerektiğini belirterek, “İsrailliler barış ve güvenlik içinde yaşamak istiyorlarsa, komşularının da barış ve güvenlik içinde olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ARAP ÜLKELERİ TÜM HIZLA ÇALIŞIYOR
Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ülkeleri, Gazze’nin geleceğine dair Trump’ın önerisine karşı alternatif bir plan geliştirmek için yoğun bir diplomatik çaba içindeler. Reuters’a konuşan on farklı kaynak, bu çabanın, Filistinlilerin Gazze’den çıkarılmasını öngören ABD planına karşı bir denge oluşturmayı amaçladığını belirtti. Arap liderler, bölgede istikrarı koruyacak ve Gazze’nin yönetimini sürdürülebilir kılacak bir çözüm arayışındalar.
Safadi, Gazze’ye odaklanırken Batı Şeria’daki durumun göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. İsrail, İran destekli gruplara karşı çok cepheli bir savaşın parçası olarak Batı Şeria’daki askeri operasyonlarını artırmış durumda. Bu durum, binlerce Filistinlinin Batı Şeria’daki askeri harekât ve yıkım nedeniyle evlerini terk etmesine yol açtı. “Batı Şeria, patlamaya hazır bir barut fıçısı” diyen Safadi, bölgedeki gerilimin hızla kontrolden çıkabileceğine dikkat çekti.