Harry Potter’ın Nadir İlk Baskısı Açık Artırmada Satışa Çıktı
Tam 8 kitap ve 8 film ile on yıllardır dünya çapında her yaştan okur ve izleyiciyi kendisine hayran bırakan Harry Potter serisi, hala yüksek bir piyasa değerine sahip. Efsanevi serinin figürleri ve lisanslı ürünleri, sahiplerine önemli kazançlar sağlamaya devam ediyor. Bu kez, çöpe atılmak üzere olan nadir bir Harry Potter kitabı, 21 bin sterline (yaklaşık 940 bin TL) satıldı.
Dünyada yalnızca 500 adet örneği bulunan bu ilk baskı, atılmaktan son anda kurtuldu ve açık artırmada 21 bin sterlinden (yaklaşık 940 bin TL) fazla bir fiyata alıcı buldu. Müzayede evinin sahibi Daniel Pearce, kitabı Brixham’dan bir adamın vefatının ardından atılmak üzere ayrılmış eşyalar arasında keşfettiğini belirtti. Pearce, satış sonucunu “ilk baskı bir ciltli kitap için harika bir sonuç” olarak değerlendirdi.
Bu baskının en dikkat çekici özelliklerinden biri ise içindeki basım hatasıydı. Arka kapakta yer alan “Philosopher’s” kelimesinde son ‘o’ harfi eksikti, bu da kitabı daha da özel kılan bir detay oldu.
REKOR FİYATA GİDEN İLK HARRY POTTER KİTABI DEĞİL
Öte yandan, bu kitabın açık artırmada rekor fiyata satılan ilk Harry Potter kitabı olmadığını belirtmek gerekir. Seriye dair en değerli eserlerden biri olarak kabul edilen “The Tales of Beedle the Bard” (Bard Beedle’ın Hikayeleri) dikkat çekiyor. J.K. Rowling, bu kitabın yalnızca yedi el yazması ve resimli kopyasını hazırlamıştı. Bu kopyalardan altısını seriye katkıda bulunan yakın çevresine hediye ederken, yedinci kopya olan Moonstone (Aytaşı) baskısı, 2007 yılında bir müzayedede tam 1.95 milyon sterline (yaklaşık 87 milyon TL) satılmıştı. Bu satış, modern bir edebi el yazması ve çocuk kitabı için dünya rekoru olarak kabul edilmektedir.