Charlie Hebdo Saldırısının 10. Yıl Dönümünde İfade Özgürlüğü Üzerine Düşünceler

featured

Fransa, Charlie Hebdo Saldırısını Andı

Fransa, Charlie Hebdo Saldırısını Andı

Fransa, Salı günü Charlie Hebdo dergisine yönelik on yıl önce gerçekleşen ve ülkeyi derinden sarsan saldırının kurbanlarını anmak için çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu saldırı, ülkede bir dizi radikal İslamcı eylemin başlangıcını simgeliyor ve basın özgürlüğü konusundaki tartışmaların hâlâ devam etmesine neden oluyor. El Kaide bağlantılı iki maskeli ve silahlı saldırgan, Charlie Hebdo’nun o zamanki ofisine baskın düzenleyerek toplamda 12 kişiyi acımasızca öldürdü. Saldırganlar, derginin yaklaşık on yıl önce Hz. Muhammed’i konu alan karikatürler yayımlamasının intikamını almak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiklerini açıkladılar.

Saldırı Anı, 7 Ocak 2015

Charlie Hebdo Saldırısının 10. Yıl Dönümünde İfade Özgürlüğü Üzerine Düşünceler

JE SUIS CHARLIE

Saldırı, dünya genelinde ulusal bir dayanışma dalgası yarattı ve “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) sloganı, ifade özgürlüğü ve laik Fransa’da dinin yeri hakkında hararetli tartışmaların özeti haline geldi. Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, o günü “Asla unutamayacağım anlardan biriydi” diyerek tanımladı. Hollande, “Harekete geçmek zorundaydık ve eylemlerimizi bir sorumluluk bilinciyle yaptık. Ancak bunun son olmayacağını, başka trajedilerin yaşanacağını biliyorduk. O trajediler de daha sonra yaşandı,” dedi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Paris’te üç ayrı noktada çelenk bırakma töreni ve bir dakikalık saygı duruşu ile anma etkinliklerine öncülük etti.

El Kaide’nin Yemen kolu, derginin 2006’da Hz. Muhammed karikatürlerini yayımlamasının ardından Charlie Hebdo’nun o zamanki editörü Stéphane Charbonnier’i “arananlar listesine” almıştı. Bu olaydan tam 9 yıl sonra, 7 Ocak 2015’te Fransız doğumlu iki saldırgan, derginin ofisine baskın düzenleyerek sekizi editör kadrosundan olmak üzere toplam 12 kişiyi öldürdü.

OTO-SANSÜR MESELESİ

Fransa’da o günden bu yana benzeri şiddet olaylarında 250’den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Charlie Hebdo Saldırısı’nın onuncu yıl dönümü, Fransa’da basın özgürlüğü konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Hollande, korkudan kaynaklanan bir oto-sansürün giderek yaygınlaştığını dile getirdi ve “Bazı kişileri veya toplulukları rahatsız edebilecek çizimler yayımlamalı mıyız? Belli görüntüler yansıtmalı ya da raporlar hazırlamalı mıyız? Kök salmış bir oto-sansür var,” şeklinde konuştu. Charlie Hebdo ise yıldönümü için “Yıkılmaz!” başlığıyla özel bir sayı yayımlayarak, mizah, ifade özgürlüğü ve laikliğin her zamankinden daha büyük bir tehdit altında olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin