İsrail’in Gazze’deki Hastanelere Yönelik Saldırıları ve Sonuçları
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi tarafından Salı günü yayımlanan bir rapor, İsrail’in Gazze’deki hastanelere yönelik gerçekleştirdiği saldırıların, Filistin sağlık sistemini tamamen çökerttiğini ortaya koydu. Bu rapor, 12 Ekim 2023 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında yaşanan çeşitli saldırıları belgelemekte ve İsrail’in bu eylemleriyle Filistin sağlık sistemini hedef alarak soykırımcı bir savaş yürüttüğünü vurgulamaktadır.
SON HASTANE YOK EDİLDİ
Rapor, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından Gazze’deki çatışmaların, Filistinlilerin sağlık hizmetlerine erişiminde ciddi ve kalıcı sonuçlar doğurduğunu belirtmektedir. Özellikle, geçtiğimiz hafta Gazze’deki son hastane olan Kemal Advan Hastanesi’ne yapılan saldırı dikkat çekicidir. Bu saldırı sırasında İsrail, hastaları iç çamaşırları ve ellerinde çantalarıyla tankların gözetimi altında hastaneden çıkarmış ve hastanenin başhekimini “Hamas üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklamıştır. Ardından hastaneyi bombalayarak tamamen yerle bir etmiştir. Daha önceki saldırılarda ise hastanenin kapısının önünde gerçekleştirilen bombardıman sonucunda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50 kişi hayatını kaybetmiştir.
Kemal Advan Hastanesi başhekimi Dr. Hüssam Ebu Safiye, bu trajik olayların görüntülerini kaydetmiş ve ölenler ile yaralıların önünde saldırıların durdurulması için çağrıda bulunmuştur.
‘İSRAİL KASITLI SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR’
Rapor, “Gazze’deki sağlık sisteminin yok edilmesi ve bu saldırılarda hastalar, sağlık çalışanları ve diğer sivillerin öldürülmesi, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukunun göz ardı edilmesinin doğrudan bir sonucudur,” ifadelerini içermektedir. Ayrıca, hastanelere ve hasta ile yaralıların bulunduğu yerlere yönelik kasıtlı saldırıların, savaş suçu teşkil edeceği uyarısında bulunmaktadır. Bu tür sistematik kıyımların insanlığa karşı suçlar olarak değerlendirilebileceği konusunda da uyarılar yapılmıştır.
Son günlerde İsrail, Gazze’deki hastanelere yönelik artan operasyonlar düzenlemiş ve bu durum, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı dahil birçok kişi tarafından sert bir şekilde eleştirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, hastaneleri ziyaret için gittiği Yemen’de, havaalanına inmekteyken metrelerce yakınına düşen bir İsrail füzesi nedeniyle hızla uçağa kaçmak zorunda kalmış; bu olayda DSÖ başkanının uçuş ekibinden bir kişi ağır yaralanmıştır.
İSRAİL REDDETTİ
İsrail’in Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Daniel Meron, raporda yer alan verilerin tamamen asılsız olduğunu iddia etmiştir. Meron, X platformunda yaptığı açıklamada, “İsrail’in uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini, masum sivilleri hedef almadığını ve Hamas’ı Gazze’deki hastaneleri terör faaliyetleri için kullanmakla” suçladığını belirtmiştir. BM raporu, bu tür iddialara da değinmiş ancak bunları doğrulamak için yeterli bilginin kamuoyuna açıklanmadığını vurgulamıştır.