Yunus Emre Enstitüsü’nde Skandallar
Yunus Emre Enstitüsü, yıllar önce Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak “İtibarımızı yükseltsin ve yabancılara Türkçe öğretsin” amacıyla kurulmuştu. Ancak, son dönemde yaşanan olaylar bu hedefin çok ötesine geçti. Önce iki önemli üst düzey yöneticinin, şu anda Aile Bakanı olan Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Yalçın’ın istifaları, ardından da sekiz yöneticinin yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklanması, gündemi sarsmış durumda. Enstitü’nün son başkanı Şeref Ateş’in de, hakkında arama kararı çıkınca Almanya’ya kaçtığı anlaşılmıştır.
Almanya’daki Varlık ve Mali Sıkıntılar
Enstitü’nün Almanya ayağını araştırırken ilginç bilgiler gün yüzüne çıktı. 66 ülkede 92 ofisi olduğu belirtilen bu vakıfta, 2020-2023 yılları arasında yaklaşık 20 milyon Euro’luk sahte fatura vurgunu yapıldığı iddia ediliyor.
Alman Pasaportu
Özel kalemi ve sekreteri tutuklanan eski Başkan Şeref Ateş’in, Noel’den iki gün önce, 22 Aralık’ta Almanya’ya giderken “Kırmızı Alman pasaportu” kullandığı öğrenildi. Ateş’in çifte vatandaşlık hakkı bulunuyordu. Soruşturma çerçevesinde Köln ve Berlin’deki vakıf merkezleri incelenirken, iki vakıf çalışanının iki yıl kadar önce çantalarla Ankara’dan 240 bin Euro’yu aşkın parayı Köln’e getirirken yakalandığı da ortaya çıktı. Ayrıca, Türkiye’den nakit Euro’ların “diplomatik statü” taşıyan bu ve diğer görevlilerce Almanya’ya getirildiği öğrenildi. Miktar ise milyonlarla ifade ediliyor. Almanya’ya bir kişinin nakit 10 bin Euro’dan fazla getirmesi yasak; bu nedenle, elden getirilen paraların miktarı ve dağıtım yerleri belirsizliğini koruyor.
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ocak 2014 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi’ni açmıştı.
Hasta İddiası
Halen Almanya’da bulunan ve 2016-2023 yılları arasında Vakıf Başkanlığı yapan Ateş’in Köln’de olduğu bildiriliyor. Gurbetçi bir aileden gelen Ateş’in yakınları, “Tedavi için orada” derken, SÖZCÜ’ye konuşan Yunus Emre Enstitüsü’nün Köln çalışanları, “Bizi sık ziyaret ederdi. Görevden alınmadan önce de buradaydı. Öyle ağır bir rahatsızlığı filan yoktu” dediler.
Köln’de bazı görevlilerin usulsüz olduğu gerekçesiyle belge imzalamadığı ve görevden alma ile istifaların yaşandığı öne sürülüyor.
Taşınan Paralar
Köln, Berlin ve Brüksel ile diğer ülkelerdeki çalışanların yarısının Ankara’dan atandığı ve diplomat statüsü verildiği ifade ediliyor. Gri pasaportlu bu kişilerin dışındaki personelin yarısının ise Almanya’dan, AKP’ye yakın isimler arasından işe alındığı belirtiliyor. Hepsinin maaşları Ankara’dan ödeniyor ve vakfın gelirinin olmaması nedeniyle ülke kaynakları harcanıyor.
Firari eski başkan Şeref Ateş
Suçu Firari Başkana Yıkma Çabası
Firari eski Başkan Şeref Ateş’in avukatı, “Kendisi Haziran 2024’te görevden alındı ama aynı ay ona teşekkür plaketi verilmişti” diyerek müvekkilini savundu. Açıklamada, Köln’de yaşayan gurbetçi ailenin oğlu olan Ateş’in malvarlığı ise detaylandırıldı: “Ankara’da 2 müstakil dubleks, Almanya’da 2 işyeri ve 2 müstakil ev, bir araç, Ankara’da 1 müstakil ev ve iki daire, Almanya’da 1 müstakil ev, emekli ikramiyesi 1 milyon 250 bin TL.”
Bir yetkili ise, “Suçlanan eski Başkan Şeref Ateş, ancak parayı götürenler yurt içinde. Her şeyi ona yıkmaya çalışıyorlar.” şeklinde yorumda bulundu.
Tutuklular Kim?
Yurt dışına para götürürken yakalanan M.Ç. ile S. isimli iki erkek çalışanın, Türkiye’de tutuklanan sekiz kişi arasında olduğu belirtiliyor. Tutuklananlar arasında Ankara’da vakfın sekreteri olan bayan S. ve Şeref Ateş’in özel kalemi olan bayan M.D. de bulunuyor.