AB’de Erkek Tartışması: Her Yerden Kaldırılanlar ve Yeni Yaklaşımlar

featured

Avrupa Komisyonu’nun Yeni Dil Kılavuzu

Avrupa Komisyonu (AB), İngilizce Dil Tarzı Kılavuzu ile, yetkililere ve çevirmenlere daha kapsayıcı bir dil kullanma konusunda önerilerde bulunuyor. Bu kılavuzda, “man” (adam/erkek) kelimesinin geçtiği bazı terimlerin daha cinsiyet nötr alternatifleriyle değiştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Örneğin, “tradesman” (esnaf) yerine daha kapsayıcı ifadeler öneriliyor. Bu kapsamda bazı örnekler şöyle sıralanıyor:

  • Husband and wife (koca ve karı) yerine spouse (eş)
  • Christian name (vaftiz adı) yerine first name (ilk ad)
  • In layman’s terms (sade vatandaşın anlayacağı şekilde) yerine everyday language (gündelik dil)

JD Vance’ın Eleştirisi

Belgede, cinsiyetlerin kapsanması amacıyla “man” kelimesi içeren terimlerin alternatiflerle değiştirilmesi teşvik ediliyor. Ancak bu değişiklikler, bazı eleştirmenler tarafından fazla “woke” (aşırı duyarlı) bulunuyor. ABD’li siyasetçi JD Vance’in dil kullanımı konusunda örnek alınması gerektiği savunuluyor. Özgür Konuşma Birliği’nin kurucusu Lord Young, The Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Bu tür woke saçmalıkları artık tamamen demode görünüyor. Avrupa Komisyonu’nun hala bunu fark edememesi gerçekten şaşırtıcı. Sanırım JD Vance’in bir konuşma daha yapması gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.

Toplumsal Duyarlılık ve Dil

Böl ve Yönetme Bizi Kampanya Grubu’nun direktörü Alka Sehgal-Cuthbert ise, insanların önceki nesillerle birlikte büyüdükleri dili kullanabilmelerinin önemine dikkat çekiyor. Sehgal-Cuthbert, “Evet, toplum değiştikçe dil de değişebilir, ancak Avrupa Komisyonu’nun bu kibirli dil devrimi, kapsayıcı değil, anti-demokratik bir girişimdir. Hiçbir insan kaynakları departmanı bu dil rehberini dikkate almamalıdır. İşte bu yüzden dilin kontrol edilmesi, sadece ‘aşırı siyasi doğruculuk’ değil, aynı zamanda bilinçli ve mantıklı bir şekilde reddedilmesi gereken bir durumdur” şeklinde konuşuyor.

Yeni Cinsiyet Eşitliği Rehberi

Öte yandan, Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü, dilin toplumsal inançları şekillendirme gücüne dikkat çekerek Aralık 2024’te “Sözleriniz Önemlidir” başlıklı yeni bir cinsiyet eşitliği odaklı dil ve iletişim rehberi yayımlamayı planlıyor. Kurum, “Dil ve iletişim, toplumsal tutumları, davranışları ve normları şekillendirmede önemli bir rol oynar. Bu unsurlar, yalnızca cinsiyet eşitliğini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda onu teşvik etme potansiyeline de sahiptir” açıklamasında bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin