Yapay Zeka Destekli Simülasyonlar ve Etik Endişeler

featured

Cambridge Üniversitesi Araştırması

Birleşik Krallık’taki Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, “ölübotları” ya da “yasbotları” adı verilen yapay zeka tabanlı uygulamaların özellikle çocuklar için risk yaratabileceğini belirtti. Hakemli dergi Philosophy and Technology’de yayınlanan çalışmada, bu tür hizmetlerle çocukların yas tutma süreçlerinin sekteye uğrayabileceğine dikkat çekildi. Araştırmacılar, çocukların bu tür yapay zeka destekli hizmetlerle etkileşime girmesinin faydalı olmadığını vurguladı.

Etik Endişeler ve Reklam Potansiyeli

Çalışmanın ortak yazarlarından Katarzyna Nowaczyk-Basinska, üretken yapay zeka alanındaki hızlı gelişmelerin, internet erişimine sahip herkesin ölen bir sevdiğini canlandırabileceği gerçeğinin etik açıdan önemli olduğunu belirtti. Nowaczyk-Basinska, yapay zeka destekli simülasyonların firmalar tarafından reklam amaçlı kullanılabileceğine dikkat çekerek, bu durumun kullanıcıları manipülasyona karşı savunmasız hale getirebileceğine dikkat çekti.

Araştırmanın bir diğer yazarı Tomasz Hollanek ise yapay zeka destekli simülasyonların şirketlerin reklam stratejilerinde kullanılabileceğini ve kullanıcıları çeşitli ürünleri satın almaya yönlendirebileceğini ifade etti. Hollanek, insanların bu tür simülasyonlarla güçlü duygusal bağlar kurabileceğini ve bu durumun manipülasyona açık hale gelmelerine neden olabileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin