1. Haberler
  2. Teknolojiden
  3. Uçak Kapılarındaki Gizemli Kırmızı Kurdele: Neden Orada ve Ne Anlama Geliyor?

Uçak Kapılarındaki Gizemli Kırmızı Kurdele: Neden Orada ve Ne Anlama Geliyor?

featured

Uçak Tahliye Kaydırakları ve Kırmızı Kurdelelerin Önemi

Uçak Tahliye Kaydırakları ve Kırmızı Kurdelelerin Önemi

Bir uçağın kalkışa hazırlanma sürecinin son evrelerinde, kabin ekibinin kapılarda metal bir kolu çektiğini ve çıkışlara küçük, kırmızı bir kurdele taktığını görmüş olabilirsiniz. İlk bakışta bu kurdele, fazla bir anlam ifade etmiyor gibi görünse de, aslında birinin hayatını kurtarabilecek kadar kritik bir ekipman!

Bu küçük ama önemli kurdele, özellikle uçağın dışından içeri girmeye çalışan acil servislerin, bir kapının “yüklü” olduğunu ve açılmasının ciddi bir tehlike yaratabileceğini anlaması için kullanılır. Peki, “yüklü” bir kapı tam olarak ne anlama geliyor? Bu terim, uçağın tahliye kaydırağının devreye girdiğini ve açılmaya hazır olduğunu tanımlar. Eğer böyle bir kapı açılırsa, kaydırak patlayarak hızla dışarı fırlayabilir ve bu da kapının önünde bulunan herkes için büyük bir ezilme tehlikesi oluşturabilir.

Tüm ticari yolcu uçaklarının, içindeki herkesin 90 saniyeden kısa bir sürede tahliye edilmesini sağlayacak ekipmanlarla donatılması gerekmektedir. Bu amaçla geliştirilen tahliye kaydırakları, -54 ile +71 santigrat derece aralığındaki sıcaklıklarda ve saatte 46.3 kilometreye kadar çıkan rüzgarlara karşı bile etkili bir şekilde çalışabilir. Kaydıraklar, sadece altı saniye içinde kullanıma hazır olacak şekilde şişebilmelidir. Kabin ekibinin kapılardaki sürgüleri çekerek uyguladığı kurma işlemi, kapı açıldığı anda kaydırak sisteminin devreye girmesini sağlar.

Fakat, istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ve uçağın yere inmesinin ardından dışarıdan acil müdahale servislerinin uçağa girmesi gerektiğinde, hangi kapılarda kaydırakların kurulu veya yüklü olduğunu anlamak için kullanabilecekleri tek bilgilendirme aracı bu küçük kırmızı kurdeledir. Bir kapı açıldığında, sıkıştırılmış karbondioksit ve nitrojen gazı güçlü bir patlama etkisi yaratır. Bunun yanı sıra, kaydırağın içindeki bir dizi aspiratör, kaydırağın anında üçte bir oranında şişmesini sağlar. Bu süreç, birkaç saniye sonra kaydırak tamamen şiştiğinde kapanan panjurlar aracılığıyla çevredeki havayı aspiratörlere çeken bir vakum yaratır.

Neyse ki, uçuşların büyük bir kısmı sorunsuz bir şekilde varış noktasına ulaşarak iniş yapmaktadır. Bu nedenle, bu küçük kurdelenin görevine nadiren ihtiyaç duyulur. Kurdelenin kaldırılması ise, kabin ekibinin iniş sonrası uyguladığı ve kaydırak sistemini devre dışı bırakan protokolün önemli bir parçasıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin