Pavel Durov’un Fransa’daki Gözaltı Süreci ve Ardındaki Tartışmalar

featured

Pavel Durov’un Gözaltı Süreci

Pavel Durov'un Gözaltı Süreci

Le Point gazetesinin haberine göre, 24 Ağustos’ta yerel saatle 20.00 civarında Paris’teki Bourget Havaalanı’nda özel jetinden indiği sırada gözaltına alınan Pavel Durov’un gözaltı süresi iki gün uzatıldı. Fransa’da gözaltı süresi en fazla 96 saatle sınırlandırılmışken, Durov’un bu sürenin sonunda serbest bırakılmasına ya da hakkında suç duyurusunda bulunularak tekrar gözaltına alınmasına karar verilebileceği bildirildi.

39 yaşındaki milyarder Durov, cumartesi günü geç saatlerde Azerbaycan’dan özel bir jetle Fransa’ya geldikten kısa süre sonra, Paris yakınlarındaki Le Bourget havalimanında tutuklandı. Telegram’ın CEO’sunun tutuklanmasının ardından, Rusya, haklarının korunması için Durov’a izin verilmesi gerektiği yönünde Fransa’ya uyarıda bulundu. Ayrıca, sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk da Avrupa’da ifade özgürlüğünün ciddi bir tehdit altında olduğunu belirterek bu durumu eleştirdi.

Telegram tarafından yapılan kısa açıklamada, tutuklama hakkında ayrıntılı bilgi verilmemesine rağmen, Dubai merkezli şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğuna, platform üzerinde yayılan içeriklere müdahale politikasının endüstri standartları dahilinde olduğu ve sürekli olarak geliştirildiğine vurgu yapıldı.

İDDİALARI REDDETTİLER

Açıklamada, “Telegram’ın CEO’su Pavel Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa’da sık sık seyahat ediyor. Bir platformun veya sahibinin, o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek son derece mantıksızdır” denildi. Bir Fransız polis kaynağı ise, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) çifte vatandaşı olan Durov’un, içeriklere müdahalede bulunmayarak Telegram üzerinden suç işlenmesine zemin hazırladığı ve polis ile işbirliği yapmadığı gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı.

Telegram’dan önce, Rusya’da yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformu VK’nın sahibi olan Durov, muhalif Rus gruplarının platformda yasaklama taleplerine uymadığı için 2014 yılında Rusya’yı terk etmişti. Telegram’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Telegram, Dijital Hizmet Yasası dahil AB’nin yasalarına uymaktadır. Durov’un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa’ya sık sık seyahat etmektedir” ifadelerine yer verilmişti.

Rusya’nın popüler sosyal medya sitesi VK’nin de kurucusu olan Durov, 2014’te Rusya’yı terk ettikten sonra, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığına sahip olmuştur. Durov’un servetinin yaklaşık 15 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarından biri olan Telegram’ın aylık aktif kullanıcı sayısı ise 900 milyon kişiye ulaşmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin