Cornell Üniversitesi’nden Çığır Açan Pil Keşfi
Cornell Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, pillerin patlama sorununu köklü bir şekilde çözebilecek çığır açıcı bir keşif gerçekleştirdi. Birkaç yıl önce, pillerin sebep olduğu “terör” nedeniyle büyük lityum iyon pillerin bulunduğu laptop ve tabletlerin uçaklara alınması bile tartışmalara yol açmıştı. Sosyal medyada her gün, masanın üzerinde kendi kendine patlayan telefonların videoları hızla yayılmaya başlamıştı. Lityum iyon piller, modern yaşamın en faydalı teknolojilerinden biri olsalar da, aşırı ısınma veya fiziksel hasar durumunda patlama riski taşıyor olmaları büyük bir endişe kaynağıydı. Bu piller, iPhone ve Android telefonlar gibi küçük cihazlardan dizüstü bilgisayarlara kadar her türlü teknolojiyi çalıştırarak hayatımızı kolaylaştırıyor; hatta elektrikli otomobillerde bile kullanılıyor. Ancak, bu potansiyel tehlikeye rağmen onlardan vazgeçmek de oldukça zor.
Sıvı Li-Ion Yerine Kristal Formlu Piller
Patlayan pil sorununu çözmek ve bu tehlikeyi ortadan kaldırmak amacıyla Cornell’deki bilim insanları, geleneksel sıvı bazlı lityum iyon pillerin ve son yıllarda popülarite kazanan, daha güvenli olan katı hal pillerinin ikamesi olabilecek yeni bir gözenekli kristal türü geliştirdiler. Bu yenilikçi yaklaşım, patlayan pillerin ve dendrit oluşumlarının neden olduğu kısa devre riskini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Araştırmacılar, iyonların içinden geçmesine olanak tanıyan içsel gözeneklere sahip özel bir moleküler kafes ve üç makro döngüden oluşan kristal yapılar geliştirdiler. Bu yöntemle, iyonların depolanması ve geçişi için daha fazla alan yaratılarak, pratikte işleyen piller üretmek mümkün hale geldi.
Bu yeni pil teknolojisi, içerdiği sıvı olmaması sebebiyle patlama riskini tamamen ortadan kaldırıyor. Şimdi, teknoloji şirketlerinin bu yeniliği alıp, günlük hayatta kullanılabilir ürünlere dönüştürmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.