Parker Güneş Sondası, 29 Haziran’da saatte 635.266 kilometre hıza ulaşarak dikkat çekici bir başarıya imza attı. 2018 yılındaki fırlatılmasından bu yana bu hıza ikinci kez ulaşması, Güneş’e olan seyahatinin önemli bir kilometre taşı olarak kaydedildi. Bu hız, ses hızından yaklaşık 500 kat daha hızlı olduğunu gösteriyor.
Önceki Rekor Sahibi de Parker Güneş Sondasıydı
2025 yılında Güneş’e en yakın konuma ulaşması beklenen Parker Güneş Sondası, yaklaşık 692.000 km/s azami hıza ulaşacak. Bu hız, Washington DC’den Tokyo’ya bir dakikadan kısa sürede ulaşmak için yeterli olabilir. Bu olağanüstü hızlar, zamanlama ve momentumun mükemmel bir kombinasyonunu gerektiriyor.
Parker Güneş Sondası: Bilimsel Keşifler İçin Yola Çıkıyor
Donanımhaber’de belirtildiği gibi, Parker Güneş Sondası, Güneş’in etrafında dönerken Venüs’ün yörüngesiyle hizalanarak hareket eden gezegenin yerçekiminden faydalanıyor. Bu sayede Güneş’in ultra sıcak plazma kütlesine daha da yaklaşarak bilimsel veriler topluyor. Sonda, Güneş’in yüzeyi olarak kabul edilen iyonize gaz tabakasına 7,26 milyon kilometre yaklaşarak 20. yakın geçişini gerçekleştirdi ve görevin sonunda 6,12 milyon kilometreye kadar yaklaşması planlanıyor.
Parker Güneş Sondası: Dayanıklılık ve Teknoloji Harikası
Parker Güneş Sondası, sadece inanılmaz hızlara değil aynı zamanda yüksek ısı ve radyasyona da dayanabilecek şekilde tasarlandı. Uzay aracı, 1.371 santigrat derece (2.500 Fahrenheit derece) sıcaklığa dayanabilen 11,4 santimetrelik (4,5 inç) karbon kompozit bir kalkanla korunuyor. Bu teknoloji harikası sayesinde sondanın Güneş’e olan yakınlığı sırasında dahi sağlam bir performans sergilemesi sağlanıyor.
En hızlı insan yapımı nesne unvanının uzun bir süre Parker Güneş Sondası’nda kalması bekleniyor. Bu rekorun bir gün kırılması durumunda ise muhtemelen yeni bir uzay aracı bu unvanı devralacak.