Yangın Risk Yönetimi Projesi: Orman Yangınlarının Anatomisi
Her yıl orman alanlarının yok olmasına yol açan yangınlarla mücadelede etkin ve verimli bir risk yönetimi stratejisi büyük önem taşıyor. Özellikle 2021’deki büyük orman yangınlarının ardından yangınlarla mücadele için yapılan çalışmalar daha da ileri taşınarak, çözüm için kalıcı adımlar atılması için harekete geçildi.
Yangın Riski Haritalama ve Veri Analizi
Proje kapsamında, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesini ve yangın bölgelerinde gerekli önlemlerin alınabilmesini sağlamayı hedefleyen dinamik “Yangın Risk Yönetimi Projesi” hayata geçirildi. 2022 yılının ağustos ayında kullanmaya başladığı proje kapsamında, ilk etapta orman yangınlarının anatomisini anlamak ve veri temininin sağlanması üzerine çalışıldı.
Veri Analizi ve Tahmin Modelleri
Yangın riski tahmini için literatürdeki yapay zeka modelleri değerlendirildi ve model çalışmalarına başlandı. Geçmiş yangın verileri, yangını etkileyen dinamik ve statik faktörler gözetilerek farklı yapay zeka modelleri denendi. Meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topoğrafya, nüfus yoğunluğu gibi değişkenler kullanılarak “yangın riski haritaları” oluşturuldu.
Güncellenen Tahminler ve Etkili Müdahale Planlaması
Proje kapsamında üç günlük yangın riski tahmini yapılarak, ilgili bölgelerde gerekli önlemlerin alınması için bilgi sağlanıyor. Yangın riski haritalama modelinin, değişen meteorolojik verilere göre güncellenmesiyle daha doğru tahminler sunulmaktadır. İkinci aşamada ise kaynakların en uygun şekilde yangın bölgesine transferi için zaman ve yangın risk değerlerinin ön planda olduğu bir modele geçiliyor.
Yangın Söndürme Kaynaklarının Verimli Kullanımı
Türkiye’nin orman varlığının korunması için kritik rol oynayan projelerin sürekli geliştirilmesi ve güncellenmesiyle orman yangınlarına karşı etkin bir mücadele stratejisi oluşturulması için çalışmalar devam ediyor. Yangın anında en hızlı şekilde, yeterli yangın söndürme kaynaklarının nereden yönlendirileceği, sistem tarafından yetkililere öneriliyor.