Okyanus Derinliklerinde Keşfedilen Metalik Nodüller: Doğal Pil İşlevi ve Oksijen Üretimi

featured

Okyanus Derinliklerinde Keşfedilen Doğal Pil: Metalik Nodüller

Bilim insanları, okyanusların derinliklerinde bulunan metalik nodüllerin, içerdiği elementler sayesinde “doğal pil” işlevi görebildiğini ve bu süreçte “karanlık oksijen” ürettiğini keşfetti. BBC’nin haberine göre, güneş ışığının ulaşamadığı ve fotosentezin imkânsız olduğu okyanus tabanı, 5 kilometre derinlikte, deniz suyunun elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene ayrılmasıyla bu ilginç duruma ev sahipliği yapıyor. Daha önce, canlıların soluduğu oksijenin yarısının deniz bitkilerinin fotosentez yapması ile oluştuğu düşünülüyordu; ancak yeni keşif, deniz derinliklerinde yaşamın sürdüğüne dair çarpıcı ipuçları sunuyor.

Okyanus suyunda bulunan metallerin kabuk parçaları veya diğer döküntüler üzerinde birikmesi sonucunda milyonlarca yıl süren bir süreçle oluşan metalik nodüller, batarya yapımı için gerekli olan lityum, kobalt ve bakır gibi değerli metaller içeriyor. Bu durum, derin deniz madenciliği şirketlerinin bu doğal kaynakları çıkarmak için projeler geliştirmesine yol açtı.

Nodüller “Doğal Pil” Gibi Davranıyor

İskoçya Deniz Bilimleri Derneği’nin baş araştırmacısı Prof. Dr. Andrew Sweetman ve ekibi, Hawaii ile Meksika arasında yer alan Clarion-Clipperton Bölgesi’nde metal yumruların yoğun olduğu geniş bir alanda araştırmalar yaptı. Sweetman, metalik nodüllerin pil gibi işlev görerek oksijen ürettiğini belirtti ve şunları ekledi: “Bir pili deniz suyuna koyduğunuzda kabarcıklar oluşur. Bunun nedeni, elektrik akımının deniz suyunu oksijen ve hidrojene ayırmasıdır. Bizim düşüncemiz, bu sürecin doğal ortamda, bu nodüllerle gerçekleştiğidir. Yani nodüller deniz tabanında birbiriyle temas halinde durduğunda, birden fazla pil gibi uyum içinde çalışıyorlar.”

Aynı Süreç Gezegen ve Uydularda da Gerçekleşebilir

Bilim insanları, patates büyüklüğündeki metalik nodüllerin, her birinin bir kalem pilin ürettiği voltaja yakın enerji ürettiğini tespit etti. Bu bulgu, deniz tabanındaki yumruların, deniz suyu moleküllerini parçalayacak kadar büyük elektrik akımları üretebileceğini gösteriyor. Ayrıca, ışık ve biyolojik süreçler gerektirmeyen oksijen üretiminin, diğer gezegenlerde ve bunların uydularında da gerçekleşebileceği ve böylece yaşamın gelişebileceği oksijen açısından zengin ortamların oluşabileceği ortaya kondu.

Metal Yumruların Çıkarılması Deniz Yaşamına Zarar Verebilir

Clarion-Clipperton Bölgesi, metalik nodüllerin batarya üretimi için gereken değerli elementleri barındırması nedeniyle derin deniz madenciliği şirketlerinin ilgi odağı haline geldi. Ancak bilim insanları, bu metal yumruların deniz dibinden çıkarılmasının yeni keşfedilen oksijen üretim sürecini olumsuz etkileyebileceği ve oksijene bağımlı deniz yaşamına zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu önemli araştırma, Nature Geoscience dergisinde yayınlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin