1. Haberler
  2. Teknolojiden
  3. Kuantum Bilgisayarlarla Oyun Deneyimi: Geleceğin Eğlencesine Yolculuk!

Kuantum Bilgisayarlarla Oyun Deneyimi: Geleceğin Eğlencesine Yolculuk!

featured

Kuantum Bilgisayarların Eğlenceli Dünyası

Kuantum bilgisayar teknolojisi, bilim insanları ve mühendisler tarafından uzun yıllar süren titiz çalışmalar ve büyük yatırımlarla geliştirilmiştir. Günümüzde henüz yaygın olarak kullanılmasa da, dev şirketler ve bilimsel kuruluşlar bu nadir bilgisayarları kullanarak karmaşık işlemleri gerçekleştirmektedir. Ancak, kuantum bilgisayarların geliştirilmesindeki asıl amaç, sıradan kullanıcıların evlerine girmesini sağlamak değildir. Dolayısıyla, kimse bu güçlü ve pahalı donanımlar üzerinde oyun geliştirmeye yönelik bir çaba içinde değildir. Fakat bu durum, boş zamanlarında eğlence arayan araştırma görevlileri ya da yüksek maaşlı mühendislerin dikkatini çekmekten kaçınamaz.

Bunlardan biri, Barselona’daki Fotonik Bilimler Enstitüsü’nde kuantum hesaplama araştırmacısı olan Luke Mortimer. Mortimer, kuantum devreleri ve algoritmalarını programlamak için kullanılan özel bir dil ile bir FPS (First Person Shooter) oyunu geliştirdi. Bu oyun, Quandoom adını taşıyor. Eğer bir kuantum bilgisayarınız yoksa endişelenmeyin; zira Mortimer, kuantum talimatlarını klasik hesaplamalara dönüştüren hafif bir QASM simülatörü de entegre etti. Böylece, sıradan bir dizüstü bilgisayarda bile, Quandoom’u saniyede 10-20 kare hızında oynayabilirsiniz. Ancak, bu oyundan etkileyici grafikler beklememelisiniz; çünkü karşınıza 1980’lerin vektör grafikli oyunlarını andıran bir görsellik çıkacak.

Eğer kuantum bilgisayarlara ilgi duyuyorsanız, Quandoom’u oynamak için gerekli dosyaları GitHub üzerinden indirebilirsiniz. Bu, kuantum teknolojilerinin eğlenceli bir yönünü keşfetmek için harika bir fırsat sunuyor.

Türkiye’de Kuantum Bilgisayar Var mı?

Türkiye'de Kuantum Bilgisayar Var mı?

Türkiye’de de bir kuantum bilgisayar var. Aselsan tarafından yapılan açıklamalara göre, kurumda kuantum simülatörleri çalıştırmak amacıyla bir kuantum bilgisayar bulunmaktadır. Kuantum bilgisayarlar, yüksek işlemci gücü sayesinde, normal bilgisayarların 36 bin yılda gerçekleştirebileceği işlemleri sadece 30-40 milisaniyede tamamlayabilmektedir. Bu, kuantum teknolojisinin sunduğu muazzam potansiyeli gözler önüne seriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin