Kenelerle İlgili Korkutucu Bir Gerçek
Kenelerin sinsice ve fark ettirmeden deri altına kafalarını sokup günlerce bir insanın kanını emmesi, çoğu zaman ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına yakalanmaya sebep olabilir. Bu yüzden keneler, hepimizin aklında bir korku kaynağı olarak yer alıyor. Ancak, kenelerin yalnızca bu hastalığı yaymakla kalmadığı, daha da büyük bir soruna yol açabileceği yeni bir keşifle gün yüzüne çıkmış durumda.
Doğru müdahaleyle Kırım Kongo Kanamalı Ateş’ini iyileştirmek ve hastaları kurtarmak mümkün. Peki, ancak zombi olmaktan geri dönüş mümkün mü? İşte burada devreye, Çin’deki bilim insanlarının dikkat çekici bulguları giriyor. Bu bilim insanları, insanları ve diğer hayvanları enfekte edebilen yeni bir kene kaynaklı virüs keşfettiklerine inanıyor. Şu ana kadar yalnızca birkaç insan vakası tespit edilmiş olsa da, bu virüsün insanları hasta edebileceği ve muhtemelen beynimizi istila edebileceği görülüyor.
Bu hafta başında, New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir makalede detaylandırılan bulgular, bu virüsün bilinen ilk kurbanının, Haziran 2019’da Jinzhou kentindeki bir hastaneye ateş, baş ağrısı ve birçok organda işlev bozukluğu belirtileriyle başvuran 61 yaşında bir adam olduğunu ortaya koyuyor. Adam, beş gün önce İç Moğolistan’daki bir sulak alan parkını ziyaret ederken keneler tarafından ısırılmıştı. İlk antibiyotik tedavisine yanıt vermemiş olması, viral bir enfeksiyonun sorumlu olduğunu gösteriyordu.
Bilim insanları, hastanın kanını test ettiklerinde daha önce hiç görülmemiş bir viral etkenle karşılaştılar. Yeni nesil genetik dizileme, keşfettikleri virüsün Nairoviridae ailesindeki orthonairovirus cinsine ait olduğunu ve Kırım Kongo kanamalı ateş virüsü gibi diğer kene kaynaklı virüslerle yakın akraba olduğunu ortaya koydu. Bu bulgulara dayanarak, bu virüse Sulak Alan virüsü ya da WELV adını verdiler.
Beyin enfeksiyonu yapan virüs WELV, hastalarda ateş, şişmiş lenf düğümleri ve baş dönmesi gibi çeşitli spesifik olmayan semptomlarla kendini gösteriyor. Bu hastaların bir kısmında doku hasarı ve kan pıhtılaşması belirtileri tespit edildi. Hatta bir hasta, hastalığı nedeniyle komaya girdi ve bu hastada nörolojik enfeksiyon belirtileri de görüldü. Aynı zamanda omurilik sıvısında beyaz kan hücreleri arttı. Neyse ki, tespit edilen tüm hastalar sonunda iyileşti. Ancak araştırmacılar, farelere ilk hastalardan ve kenelerden topladıkları WELV suşlarını verdiklerinde virüsün beyne ulaşabildiğini ve bu hayvanlarda ölümcül enfeksiyonlara yol açabildiğini gözlemlediler.
Özetlemek gerekirse, kene gördüğünüzde hemen oradan kaçınmak en iyisi. Ancak, buldukları her virüsle biyolojik silah geliştirmek için laboratuvarlara kapanan silah endüstrisinin bu yeni keşfedilen virüsü geliştirerek gerçekten zombi virüsü üretebilme olasılığı da akıllarda bir soru işareti bırakıyor. Bu fantastik düşünce, aklımızın bir köşesinde kalmaya devam etsin.