Gençlerde Kanser Riski: Y ve X Kuşaklarında Artış

featured

Gençlerde Kanser Riski Artıyor

Gençlerde Kanser Riski Artıyor

Kanserin pek çok türü, erken evrede tespit edildiğinde etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor. Ancak bazı yaş gruplarında kanser teşhisi almak, tedavi sürecinin seyrini değiştirebilen büyük bir risk faktörü teşkil edebiliyor. Amerikan Kanser Derneği’nin (ACS) gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, Y ve X kuşağının 34 farklı kanser türünden 17’sine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Gençlerin Hangi Kanser Türlerine Yakalanma Riski Daha Yüksek?

The Lancet Public Health dergisinde yayımlanan bu çalışmada, 23 milyon ABD’li hastanın sağlık verileri incelendi. 1920 ile 1990 yılları arasında doğan ve 2000 ile 2019 yılları arasında kanser teşhisi konulan hastaların hangi kanser türlerine ve hangi yaş gruplarının hangi kanser türlerine daha fazla yakalandığı araştırıldı.

Araştırmacılar, X ve Y kuşaklarının, 1955 ve sonrasında doğan bireylere kıyasla lösemi, meme kanseri ve mide kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirlediler. Özellikle 1990 yılı ve sonrasında doğan milenyum kuşağının, pankreas, böbrek ve ince bağırsak kanseri gibi hastalıklara yakalanma olasılığı, 1955 doğumlu kuşağa oranla iki ila üç kat daha fazla. Kadın milenyum kuşağında ise karaciğer ve safra kanseri riski de belirgin bir şekilde artış göstermektedir.

  • Meme kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Rahim kanseri
  • Testis kanseri
  • Makat kanseri

Yukarıda belirtilen kanser türleri, genellikle ileri yaşlarda daha yaygın görülmesine rağmen, genç nesilde belirgin bir artış göstermektedir. Bu durum, bu kanserlerden kaynaklanan ölüm riskinin de artmasına neden olmaktadır. Araştırmacılar, genç neslin erken yaşta ve ergenlik döneminde kanserojen maddelere daha fazla maruz kaldığını düşünmektedir.

Ayrıca, mevcut analizin sonuçları, 50 yaşın altındaki bireylerde kanser oranlarının son 30 yılda neredeyse %80 oranında artış gösterdiğini tespit eden önceki araştırmaların bulgularını destekler niteliktedir. Araştırmacılar, kötü beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve uyku bozuklukları gibi diğer etkenlerin de kanser gelişiminde rol oynayabileceğini, ancak bu faktörlerin henüz tam olarak anlaşılmadığını vurgulamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin