Dünyanın Plastik Kirliliği Rekortmeni: Türkiye Sıralamada Nerede?

featured

Plastik Kirliliği: İnsanlık için Tehlike Çanları

İnsanoğlu, üretim alışkanlıklarıyla birlikte dünyayı kirletmeye devam ederse, bir gün tüm gezegen plastikle kaplanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Şu anda bile Pasifik Okyanusu’nda, dalgaların ve rüzgarların etkisiyle devasa plastik adaları oluşmuş durumda. Peki, dünyadaki en fazla plastiği hangi ülkeler üretiyor? İşte bu sorunun cevabı, Leeds Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çarpıcı bir araştırma ile ortaya kondu.

Bilim insanları, yapay zeka modellemesi kullanarak en fazla plastik kirliliğinden sorumlu 10 ülkeyi tespit etti. Araştırmalar, 2020 yılında 52 milyon ton toplanmamış plastik atığın çevreye karıştığını ve bu durumun insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ortaya koydu.

Hindistan, bir yılda 9,3 milyon ton atık üreterek plastik kirliliğinin en büyük kaynağı olarak zirveye yerleşti. Onu sırasıyla Nijerya ve Endonezya izliyor. İlk onu tamamlayan diğer ülkeler ise şöyle sıralanıyor:

  • Pakistan
  • Bangladeş
  • Rusya
  • Brezilya
  • Tayland
  • Kongo Demokratik Cumhuriyeti

Öte yandan, Türkiye de 246 ülkeden oluşan bu listenin 25. sırasında yer alarak dikkat çekici bir konumda bulunuyor.

Bu araştırmada, 127 ülkedeki 500 şehirden toplanan verilere dayanarak yapay zeka, üretim süreçlerinden atıkların ne kadarının çevreye karıştığını tahmin edebildi. Her yıl 400 milyon tondan fazla plastik üretildiği ve bunun 52 milyon tonunun ya yakıldığı ya da açıkta bırakıldığı öngörülüyor. Bu durum, Londra’nın tamamını bir metre kalınlığında bir atık tabakasıyla kaplamak için yeterli bir miktar.

Plastikten Kaçış Yok

Denizlerde ve okyanuslarda bulunan plastikler, sadece uzaktaki bir sorun olarak düşünülmemeli. Bu kimyasal maddeler, sürekli olarak havayı ve suyu kirletmekte, içme sularına ve toprağa zararlı kimyasalların sızmasına sebep olmaktadır. Su ve besin yoluyla insan vücuduna giren bu zararlı kimyasallar, endokrin sistemini bozmakla kalmayıp, insan ömrünü kısaltan ve ağır hastalıklara yol açan bir risk haline geliyor.

Öyle ki, “dağ başına gidip doğada kendi başıma yaşayayım” düşüncesiyle bu sorunlardan kaçış olmadığını unutmamalısınız. Doğal kaynak suyunu içerken bile, o suyun nereden geldiğini ve içindeki kimyasal atıkları bilemeyebilirsiniz. Bir sonraki market poşetinizi çöpe atarken, bu bilgiyi aklınızda bulundurun ve çevrenizi korumanın önemini hatırlayın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin