Apple ve Masimo Arasındaki Davanın Ardındaki Gerilim
Son dönemde, Apple ve Masimo adlı sağlık teknolojisi şirketi arasında süregelen bir dava, ABD’deki Apple Watch’larda kan oksijeni izleme özelliğinin bulunmamasına neden oldu. Apple, bu özelliği giyilebilir cihazlarından kaldırarak, ithalat yasağından kaçınmayı hedeflese de, bu özellik kısa süre içinde ABD pazarına geri dönebilir.
Masimo CEO’su Joe Kiani, geçtiğimiz hafta görevinden istifa ederek, Apple’ın kan oksijeni izleme teknolojisi konusunda yeni bir anlaşma umutlarını yeniden yeşertti. Kiani, son yıllarda Apple’ı en sert eleştiren isimlerden biri olmuştu. Kendisi, iPhone üreticisinin kendi teknolojilerini “çalmakla” suçlayarak, şirket aleyhine dava açan kişi olarak dikkat çekmişti. Kiani, mahkemede sağladığı zaferin ardından Bloomberg’e yaptığı açıklamada; “En büyük ve en güçlü şirketlerin bile Amerikalı mucitlerin fikri haklarına saygı duyması ve başkalarının patentlerini ihlal ederken yakalandıklarında sonuçlarına katlanması gerektiğini doğruladığını.” şeklinde konuşmuştu.
Kiani’nin Masimo’dan ayrılması, Apple’ın sağlık teknolojisi şirketiyle yeniden diyalog kurma şansını artırıyor. İki şirket, daha önceki anlaşmazlıkların gölgesinde kalmasına rağmen, bir lisans anlaşması elde etmeyi deneyebilir. Apple Watch’larda pek çok sağlık izleme özelliği mevcut olsa da, kan oksijeni izleme fonksiyonu, cihazı potansiyel müşteriler için çok daha cazip hale getirecektir.
1989 yılında Joe Kiani tarafından kurulan Masimo, kendisini “modern nabız oksimetrelerinin mucidi” olarak tanımlıyor. Apple ve Masimo, ilk Apple Watch’un piyasaya sürülmesinden iki yıl önce, yani 2013 yılında iş birliği görüşmelerine başladılar. Ancak, Apple’ın 2014 yılında Masimo’nun Baş Tıbbi Sorumlusu Dr. Michael O’Reilly‘yi işe almasıyla, iki şirket arasındaki ilişkiler giderek kötüleşti. Masimo, Apple’ı toplantıları, şirket içindeki önemli kişileri belirlemek için kullanmakla suçladı ve sonrasında bu durumu mahkemeye taşıdı. Bu dava, Apple’ın Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2’deki kan oksijen izleme teknolojisini kaldırmasına yol açtı.