Cerebral Cortex’te yeni yayımlanan bir çalışma, ebeveynliğin erkeklerin beyninde bebekleriyle bağ kurmalarını ve bebeklerin ihtiyaçlarına hassasiyetlerini destekleyen değişimlere yol açtığını ortaya koyuyor. Bu değişikliklerin, türümüzün hayatta kalması için önemli bir adaptasyon olduğuna inanılmaktadır.
Önemli Değişimler
Southern California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, psikoloji profesörü Darby Saxbe ve İspanyol meslektaşları, 40 baba üzerinde beyin yapılarındaki değişimleri inceledi. Araştırma, babalıktan önce ve sonra beyin görüntülemesi yapılarak gerçekleştirildi ve erkeklerin gri madde hacminde küçülme yaşadığı gözlendi. Bu değişimin kadınlardaki gibi yoğun olmadığı belirlendi.
Değişimlerin çoğunlukla serebral kortekste gerçekleştiği ve gri maddenin küçülmesinin, erkek beyninin bilgi işleme becerilerini geliştirmek için bir adaptasyon olduğu düşünülmektedir.
Saxbe ve ekibi, 38 yeni baba üzerinde yaptıkları ikinci çalışmada, ebeveynliğe daha yüksek motivasyon ve katılım gösterenlerin serebral korteksteki gri madde hacminde daha fazla küçülme yaşadığını tespit etti.
Hormonal Değişiklikler ve Ebeveynlik
Araştırmalar, babaların bebekleriyle ilk kez temas ettiklerinde önemli miktarda oksitosin artışı yaşadığını göstermektedir. Ayrıca, testosteron seviyelerinin erkeklerin ebeveyn olma ihtimalini etkilediği de belirlenmiştir.
600 erkeği kapsayan bir çalışmada, testosteron seviyesi yüksek olan erkeklerin eş sahibi babalara dönüşme olasılığının, düşük testosteron seviyesine sahip erkeklerden daha yüksek olduğu keşfedilmiştir.
Testosteron seviyesindeki azalmanın, aslında önceliklerin değişmesi anlamına geldiği belirtilmektedir. Araştırmalar, 30’lu yaşlardaki daha yaşlı babalarda testosteron azalmasının, 20’li yaşlardakilere göre daha az dramatik olduğunu ortaya koymuştur.