Antik Mısır’da Kanser Tedavisi: Edwin Smith Papirüsü’nde Bulgular
Tıp alanındaki başarılarıyla bilinen Antik Mısırlıların, hastalıkları tedavi etmenin yanı sıra protez ve diş dolgusu kullandığına dair bulgular da edinilmişti. Daha önce Mısır’da keşfedilen yaklaşık 3 bin 600 yıllık Edwin Smith Papirüsü’ndeyse “tedavisi olmayan vahim bir hastalıktan” bahsediliyor. Bazı bilim insanları bunun kanser olduğunu düşünürken bu kayıt, kanserin en eski anlatımı kabul ediliyor.
Kanserle Mücadelede Antik Mısırlıların Cerrahi İşlemleri
Frontiers in Medicine adlı hakemli dergide yayınlanan araştırmayı yürüten ekip, kanser izleri taşıyan bir kafatasında tedavi amaçlı olabilecek işaretler tespit etti. Kafatası, milattan önce yaşamış ve 30-35 yaşlarında bir erkeğe ait. Giza’da bulunan kafatası örneğinde büyük bir tümörün yanı sıra 30’tan fazla küçük lezyon bulundu. Kesme izleriyle çevrili lezyonlar, Antik Mısırlıların kansere yönelik cerrahi işlemler yürüttüğünü gösteriyor.
Antik Mısır’da Kanserle Mücadelede İzlenen Yöntemler
Ölümden önce mi sonra mı yapıldığı belirlenemeyen bu cerrahi işlemlerin amacı net olarak bilinmiyor. Niyetleri tedavi de olabilir, ölümden sonra hastalığı incelemek de… Araştırmanın ortak yazarı Edgard Camarós Perez, bulguların doğrudan kanserle ilgili cerrahi müdahalenin ilk kanıtı olduğunu belirtti.
Antik Mısır’da Kanserle Mücadelede Diğer Bulgular
Yeni araştırmayı yürüten ekip MÖ 663 ila MÖ 343’te tarihlenen başka bir kafatası da buldu. Öldüğünde en az 50 yaşında olduğu düşünülen bir kadına ait bu örnekte kansere işaret eden lezyonların yanı sıra travmatik yaralanma belirtileri de görüldü. Kanser tedavisi görmemiş olan bu kadının kafatasındaki travmatik yaralanmalar, keskin bir silahın yol açmış olabileceği düşünülüyor.