Dünya daha çevreci ve sürdürülebilir ulaşım çözümlerine doğru ilerlerken, elektrikli araçlar ivme kazanmaya devam ediyor. Elektrikli araçların benimsenmesindeki bu artış, mevcut enerji kaynakları arasına güneş ve rüzgar enerjisinin eklenmesi ve iklim krizinin her zamankinden daha büyük fırtınalara neden olması gibi giderek artan sayıdaki faktörler ülkelerin en temel altyapısını zora sokuyor: Eskiyen elektrik şebekesi. Beyaz Saray ise ABD’nin bu sorunlarını çözmek için ülke genelinde altyapıyı modernize etmeyi amaçlayan adımları açıkladı.
Küresel Elektrik Talebi ve Altyapı Zorlukları
ABD’de elektrik talebi son birkaç on yılda nispeten sabit kalırken, veri merkezleri, yapay zeka ve elektrikli araçlarla birlikte gelen yüksek talep nedeniyle önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Tüm bu yeni tüketim faktörleri, mevcut şebekeler için büyük zorluklar ortaya çıkarıyor. Esasında bu faktörler, neredeyse tüm ülkeler için geçerlidir.
Ulusal Yenileme Çabaları
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre (IEA), ışıkları güvenilir bir şekilde açık tutmak isteniyorsa 2040 yılına kadar her ülkenin şebekesini yenilemesi gerekiyor. Bu, 80 milyon kilometrelik altyapının büyük ölçüde yenilenmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Yenileme için de yatırımların 600 milyar doların üzerine çıkması gerektiği belirtilmektedir.
Elektrikli Araçların Yaygınlaşması ve Enerji Tüketimi
Avrupa Birliği gibi bazı ülkeler 2030 yılına kadar fosil yakıtlı araçların satışını yasaklamayı hedeflerken, dünya çapında hükümetler teşvik ve düzenlemeler yoluyla elektrikli araç kullanımını teşvik etmektedir. Sonuç olarak, elektrikli araçların küresel otomobil satışlarında giderek artan bir paya sahip olması beklenmektedir ve bazı tahminler 2030 yılına kadar 200 milyon elektrikli aracın yollarda olacağını öngörmektedir.
Geleceğin Elektrik Altyapısı
ABD, daha modern yüksek voltajlı iletim hatları dahil olmak üzere daha fazla elektrik taşıyabilecek yeni iletkenler ile şebeke altyapısını modern etmeyi planlamaktadır. Bu planlarda belediye, şehirler, eyalet yönetimleri, şirketler ve kurumların rol oynaması istenmektedir. Bunun için yasal düzenlemeler ve mali destekler de sağlanacaktır.