Büyük Ölüm: Dünya Tarihinin En Yıkıcı Felaketi
Bilim insanları, yaklaşık 252 milyon yıl önce gezegenimizi etkisi altına alan bir felaketin, tüm yaşamın %90’ından fazlasını yok ettiğini belirtiyor. Büyük Ölüm olarak adlandırılan bu kitlesel yok oluş olayı, Dünya tarihindeki beş büyük yıkım olayından birini temsil ediyor ve Permiyen döneminin sonunu işaret ediyor. Hatta bu olay, dinozorların sonunu getiren büyük asteroit çarpmasından bile daha yıkıcı bir etki yarattı ve tarih boyunca gerçekleşen en kötü yok oluş olaylarından biri olarak tanımlanıyor.
Bu olayın arkasında yatan en yaygın ve kabul gören teori, Sibirya Tuzakları olarak bilinen bölgedeki volkanik patlamaların, atmosfere yaydığı devasa karbondioksit miktarının neden olduğu hızlı sıcaklık artışıdır. Ancak, Science dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, tarih öncesi bu felakette önemli bir rol oynayan başka bir faktör daha var: mega El Niño etkisi.
CNN’in aktardığına göre, araştırma ekibi, bu iklim olayının yalnızca sıcaklık artışıyla değil, aynı zamanda iklimin tepki verme biçimiyle de ilgili olduğunu ortaya koyuyor. Ekip, Permiyen döneminin sonundaki küresel iklimi modelleyen bir bilgisayar simülasyonu geliştirdi. Bu model, Pasifik Okyanusu’nda meydana gelen ve küresel ölçekte etkili olan El Niño olaylarının şiddetinde ve süresinde belirgin bir artış olduğunu öne sürüyor. Bu iklim olayı, sıcaklıkların daha da yükselmesine yol açarak, seller, aşırı kuraklıklar ve muhtemel yangınların ortaya çıkmasına sebep oldu.
Böyle bir döngü, yaklaşık 100.000 yıl boyunca sürerek gezegenimizi etkileyen muazzam bir yıkıma yol açtı. Araştırmacılar, Büyük Ölüm sırasında yaşanan bir El Niño olayının 10 yıl boyunca devam etmiş olabileceğini öne sürüyor. O dönemde okyanusların mevcut durumdan oldukça farklı olması, El Niño olaylarının hapsedebileceği ve yayabileceği sıcaklığın çok daha fazla ve güçlü olabileceği anlamına geliyor.
Yine de araştırma, volkanik aktivitenin bu felakette hâlâ en önemli etken olarak değerlendirildiğini vurguluyor. Bilim insanları, Büyük Ölüm’deki en büyük sebebin volkanik faaliyetler olduğuna inanıyor. Ancak, geçmişte gezegenin benzer volkanik aktivitelerle karşılaştığını, fakat bu durumların benzer kitlesel yok oluşlara neden olmadığını belirtiyorlar. Yani, yalnızca bu muazzam volkanik patlamaların tek başına yeterli olmadığını vurguluyorlar.
Araştırma ayrıca, bu volkanik etkinliklerin yanı sıra daha uzun ve daha güçlü El Niño olaylarının yaşanmasının, yok oluşun nedeninin önce karada başlayıp daha sonra okyanusa geçtiğini açıklamaya yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.