1500 Kişilik Geleceğin Kampüsü: Son Teknolojiyle Hayal Edilen Yeni İnşaat Başladı!

featured

Darüşşafaka’nın Yeni Kampüsü İçin Temel Atma Töreni

Cemiyet, 4 Aralık Çarşamba günü Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda tarihi bir temel atma töreni gerçekleştirerek yeni kampüsünün inşasına başlamanın heyecanını yaşadı. İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün de katıldığı bu anlamlı etkinlik, Darüşşafaka Cemiyeti’nin kurumsal, bireysel, vasiyet ve rezidans bağışçılarını bir araya getirdi.

Törende, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, destekçilerine yeni kampüs projesinin detaylarını aktardılar. Güleç, Türkiye’nin cevherlerini birer ışıldayan değere dönüştürecek 21. yüzyıl kampüsünü inşa etme hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Deprem Gerçeği ve Hızlı Müdahale

Oğuz Güleç, “Bildiğiniz gibi, güzel ülkemiz 6 Şubat 2023 tarihinde tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. 4 milyonu aşkın çocuğumuz bu depremden etkilendi. Ailesini, evini, okulunu ve öğretmenlerini kaybeden bu çocuklarımızın geleceği için Darüşşafaka olarak hızlıca harekete geçtik,” diyerek duygu dolu bir çağrıda bulundu. Her yıl aldıkları 120 öğrencinin yanı sıra, Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle deprem bölgesindeki annesi veya babası hayatta olmayan çocuklar için ek kontenjan oluşturduklarını belirtti.

“Son iki yılda depremden etkilenen 200 çocuğumuzu okulumuza kabul ettik. Bu süreçte, tarihimizde ilk kez okulumuzun mevcudu 1000 öğrenciyi aştı. Ancak, mevcut yurt ve okul kapasitemiz daha fazla öğrenciyi kabul etmemize izin vermiyor. Bizler, hem deprem bölgesinden hem de ülkemizin dört bir yanından daha fazla çocuğumuza nitelikli eğitim sunmayı arzuluyoruz. Bu bilinçle, olası İstanbul depremine karşı öğrencilerimizin güvenli bir ortamda eğitimlerine devam etmeleri için yeni kampüs projemizi hayata geçiriyoruz,” şeklinde konuştu.

Proje İki Fazdan Oluşuyor

Yeni kampüs projesinin iki fazdan oluşacağını belirten Güleç, “Birinci fazda ortaokul eğitim binası, ortaokul kız ve erkek öğrenci evleri ile Cemiyet binasını inşa edeceğiz. Toplamda 37 bin m² alanı kapsayan bu ilk faz tamamlandıktan sonra, yeterli fonun sağlanması durumunda lise eğitim binası, lise kız ve erkek öğrenci evleri ile sosyal tesisleri kapsayan 56 bin m²’lik ikinci faza geçeceğiz. Projemiz tamamlandığında, okulumuzun kapasitesini 1.000’den 1.500’e çıkaracak ve binalarımızı depreme daha dayanıklı hale getireceğiz. Birinci fazın açılışını 2026-2027 eğitim-öğretim yılında yapmayı planlıyoruz,” dedi.

Yeni Kampüsün Özellikleri

Güleç, yeni kampüsün bilgi çağının ihtiyaçlarına daha fazla yanıt veren, ekolojik ve çevre dostu bir tasarım anlayışıyla inşa edileceğine dikkat çekti. “Ortaokul binamızda 49 derslik ve 19 idari alan bulunacak. Sınıflarımızın ortalama büyüklüğü 50 ile 70 m² arasında değişirken, laboratuvar ve sanat alanları gibi özel bölümler 80-100 m²’ye kadar çıkacak. Esnek duvarlar ile tasarlanan sınıflarımız, dersin ve işlenen konunun özelliklerine göre açılıp kapanabilecek,” açıklamasında bulundu.

Güleç, ayrıca Michigan Üniversitesi ile yapılan ortak çalışmalara değinerek, yeni kampüs projesinde doğal dünyadan ilham alınarak, insanlar ve çevreleri arasındaki bağlantıyı güçlendiren biyofilik tasarım yaklaşımının benimsendiğini belirtti. “Kampüs alanımızın %15-25’inin bitkilendirileceği, bu alanın %5’inin ise yenilebilir bitkilerden oluşacağı planlanmaktadır. Yağmur ve atık suların arıtılarak tekrar kullanımı sağlanacak, ayrıca güneş enerjisinden elektrik elde etmek için paneller kullanılacaktır,” dedi.

Destek Çağrısı

Oğuz Güleç, hayırsever kurum ve bireyleri Darüşşafaka’nın yeni kampüsünün inşası için başlattığı ‘Eğitim Bizden, Yuva Sizden’ kampanyasını desteklemeye davet etti. “Darüşşafaka; binlerce çocuğu dallarının altında koruyan bir çınar, çok büyük bir aile ve ülkemizin aydınlık geleceğini inşa edecek bireyler yetiştiren bir eğitim kurumudur. Bugün bu hikâyenin yeni bir sayfasını yazıyoruz. Bu temel, sadece bir binayı değil, geleceğin öğretmenlerini, mühendislerini, sanatçılarını, doktorlarını, bilim insanlarını ve liderlerini yetiştirecek bir umut yuvasını inşa ediyor. Bu yuva, sizlerin projemize inanmanız, sahip çıkmanız ve desteklemenizle mümkün olacaktır,” dedi.

Törende, Oğuz Güleç, 1955 yılı Darüşşafaka Lisesi mezunu Saim Kale ve en genç Darüşşafaka öğrencisi Ada Kıpkıp ile birlikte temel atma butonuna basarak bu tarihi anı başlattı. Etkinlik, en genç Darüşşafaka öğrencisinin el izinin bulunduğu yeni kampüs için dökülen ilk betonun yer aldığı kitabın, Darüşşafaka öğrencileri Meryem Gökçe Tarhan, Kaan Çağatay ve Zeynep Duru Karaca tarafından Oğuz Güleç’e teslim edilmesiyle sona erdi.

1863 yılından bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla, babası ve/veya annesi hayatta olmayan çocukların şefkat yuvası olan Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlediği 1000’i aşkın öğrenciye, Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında tam burslu, yatılı ve İngilizce ağırlıklı eğitim olanağı sunmaktadır. Yeni eğitim kampüsünün tamamlanmasıyla birlikte Darüşşafaka Cemiyeti, 1.500 öğrenciye çağdaş ve nitelikli eğitim sunarak ülkemizin gurur kaynağı bireyler yetiştirmeye devam edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin