RAMS Başakşehir, Avrupa Arenasında
RAMS Başakşehir, UEFA Konferans Ligi 2. eleme turu ilk maçında San Marino’nun La Fiorita takımıyla karşı karşıya geliyor. Müsabaka, Başakşehir Fatih Terim Stadı’nda saat 20.45’te başlayacak. Karşılaşmayı Karadağ Futbol Federasyonu’ndan Milos Boskovic yönetecek; Boskovic’in yardımcılıklarını ise Nikola Radulovic ve Vladislav Radenovic üstlenecek.
Geçtiğimiz sezon Süper Lig’i 4. sırada tamamlayan Başakşehir, bu başarıyla UEFA Konferans Ligi’ne 2. eleme turundan katılma hakkı elde etti.
İLK 11’LER:
- Başakşehir: Muhammed, Kemen, Duarte, Opoku, Ömer Ali, Onur, Berkay, Deniz, Pelkas, Davidson, Figueiredo.
- La Fiorita: Vivan, Marco Mazzotti, Scipioni, Pezzi, Greco, Guerri, Cicarelli, Nicola Mazzotti, Di Modugno, Casolla, Semprini.
Karşılaşmanın rövanşı ise 1 Ağustos’ta San Marino’da oynanacak. Turu geçen ekip, 3. eleme turunda Gürcistan temsilcisi Iberia Tiflis ile Arnavutluk ekibi Partizani arasında oynanacak maçın galibiyle karşılaşacak.
Avrupa’da 51. Maç
RAMS Başakşehir, bu maçla birlikte Avrupa kupalarında 51. karşılaşmasına çıkacak. Turuncu-lacivertli ekip, daha önce oynadığı 50 maçta 17 galibiyet, 12 beraberlik ve 21 mağlubiyet yaşadı. Bu müsabakalarda toplamda 67 gol atan Başakşehir, kalesinde ise 75 gol gördü.
Çağdaş Atan ile İlk Avrupa Deneyimi
RAMS Başakşehir, teknik direktör Çağdaş Atan yönetiminde Avrupa kupalarındaki ilk sınavını verecek. Atan’ın liderliğinde turuncu-lacivertliler, Süper Lig’de 4. sırayı alarak Avrupa kupalarına katılma hakkını elde etti.
Evinde 26. Maç
La Fiorita ile oynanacak bu mücadele, RAMS Başakşehir’in Avrupa kupalarındaki 26. iç saha maçı olacak. Daha önce evinde oynadığı 25 karşılaşmada 10 galibiyet, 7 beraberlik ve 8 mağlubiyet almış olan İstanbul ekibi, bu maçlarda rakip fileleri 35 kez havalandırırken, kalesinde ise 28 gol görmüştür.
En Golcü İsim: Visca
RAMS Başakşehir’in Avrupa kupalarında en çok gol atan oyuncusu, şu anda Trabzonspor forması giyen Edin Visca’dır. Visca, turuncu-lacivertli formayla Avrupa kupalarında 14 kez gol sevinci yaşamıştır. Stefano Okaka ve Danijel Aleksic ise 6 golle takımın Avrupa kupalarındaki en golcü oyuncuları arasında yer alıyor. İrfan Can Kahveci, 5 golle bu listeye katkı sağlamışken, Deniz Türüç, Enzo Crivelli, Eljero Elia, Emre Belözoğlu, Serdar Gürler, Berkay Özcan ve Youssouf Ndayishimiye ise 3’er golle dikkat çekiyor. Marcio Mossoro ise 2 kez rakip fileleri havalandırmıştır.
Başakşehir’in Avrupa kupalarındaki diğer 13 golü ise Adnan Januzaj, Bertrand Traore, Hasan Ali Kaldırım, Münir Chouiar, Ahmed Touba, Patryk Szysz, Demba Ba, Martin Skrtel, Emmanuel Adebayor, Stefano Napoleoni, Kerim Frei, Mehmet Topal ve Doka Madureira gibi isimlerden gelmiştir.
Avrupa’da İlkler
RAMS Başakşehir, 2015-2016 sezonunda Avrupa kupalarında mücadele etmeye başladı. İlk olarak UEFA Avrupa Ligi 3. eleme turunda Hollanda’nın AZ Alkmaar takımıyla karşılaşan Başakşehir, deplasmanda 2-0, evinde ise 2-1 mağlup olarak elendi. 2016-2017 sezonunda ise Hırvatistan ekibi Rijeka ile eşleşen turuncu-lacivertliler, İstanbul’da 0-0, deplasmanda ise 2-2 berabere kalarak tarihinde ilk kez tur atlama başarısını gösterdi.
2017-2018 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turunda Belçika’nın Club Brugge takımını eleyerek turu geçtiklerinde, bu sonuç Avrupa kupalarındaki ilk galibiyet olarak kayıtlara geçti. 2019-2020 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde Borussia Mönchengladbach’ı yenerek, tarihi bir başarıya imza atarak son 32 turuna yükseldi. Daha sonra, Portekiz temsilcisi Sporting Lizbon’u saf dışı bırakarak ilk kez son 16 turuna kaldı.
2020-2021 sezonunda, Şampiyonlar Ligi gruplarında mücadele etme hakkını kazanan Başakşehir, bu organizasyondaki ilk golüne ve galibiyetine üçüncü maçında Manchester United’ı 2-1 yenerek ulaştı. İrfan Can Kahveci, Leipzig karşısında attığı 3 golle Şampiyonlar Ligi’nde “hat-trick” yapan ilk oyuncu olarak kayıtlara geçti. 2022-2023 sezonunda UEFA Konferans Ligi’nde Maccabi Netanya ile oynanan ilk maçında 1-1 berabere kalırken, A Grubu’ndaki ilk maçında İskoçya temsilcisi Hearts’ı deplasmanda 4-0 yenerek tarihindeki en farklı galibiyetini aldı. Turuncu-lacivertli ekip, bu turnuvada son 16 turuna yükseldi ancak Gent’e elendi.