Bir Spor Kulübü Nasıl Yok Oldu? Devralma ve Satış Süreci

featured

Bergama’nın Spor Kulübü: Tarihi Bir Devir Süreci

Bergama'nın Spor Kulübü: Tarihi Bir Devir Süreci

Simon Kuper’in “Futbol asla sadece futbol değildir” sözü, İzmir’in tarihi kenti Bergama’da yaşanan bir olayla bir kez daha doğrulandı. Bergama’nın köklü spor kulübü, süreç içinde yok oldu. Geriye ise tutulmayan sözler, ödenmeyen borçlar ve kent halkının gözyaşları kaldı. 1970 yılında altı mahalle takımının birleşmesiyle kurulan Bergama Spor Kulübü, 1998 yılında Bergama Belediyespor adını almıştı. Kırmızı-lacivert forma giyen futbol takımı, kentin sosyal dokusunun önemli bir parçasıydı.

Ancak, 2019-2024 yılları arasında Bergama Belediye Başkanlığı yapan AKP’li Hakan Koştu döneminde, bu köklü kulübün yok oluş süreci başladı. Koştu, 2022 yılında kulübün devredilmesine karar verdi ve kulüp genel kurulundan bu yönde bir karar çıktı. Birçok talipli vardı; bunlardan biri de 2019’dan beri AKP Bergama Belediye Meclisi Üyesi olan Bilir Altay’dı:

BİLİR ALTAY: “Bizim teklifimiz, borçların bir kısmını kapatıp diğer kısmını yapılandırarak kulübün devam etmesi yönündeydi. Ancak bu teklifimiz kabul görmedi.”

Devri Gerçekleştiren Siyasi İsimler

Devri Gerçekleştiren Siyasi İsimler

Hakan Koştu, kulübü devretmek için, 6 yıl Altay başkanlığı yapmış ve Menemen Futbol Kulübü’nü alıp satan Ekmekçioğlu’nun patronu olduğu Ekmas Şirketi’ni tercih etti. Devir işlemleri sırasında başka siyasi isimler de devreye girdi. Dönemin AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Hakan Koştu ile Özgür Ekmekçioğlu’nu bir araya getiren kişi oldu.

Halka Verilen Güvenceler

Koştu, Bergama Belediyespor Kulübü’nü Ekmas Şirketi’ne borçlar karşılığında bedelsiz devretme kararı aldı. 3 Ağustos 2022 tarihindeki belediye meclisi toplantısında topluma şu güvenceyi verdi:

  • Bir: Kulübün isminin değiştirilmemesi, Bergamaspor olarak kalması.
  • İki: Takım formasının renginin değiştirilmemesi.
  • Üç: Takımın yerinin değiştirilmemesi.

Koştu, kulübün borçlarının devralan dernek veya şirket tarafından üstlenilmesi gerektiğini belirtti. Ardından, dönemin Bergama Belediyesi Memur Başkan Yardımcısı ve Kulüp Başkanı Cemil Ferah ile Bergama Belediyesi Sportif Faaliyetler A.Ş. Başkanı Muhammed Şahin, Ekmas Şirketi ile devir sözleşmesine imza attı. Böylece, 3. Profesyonel Lig’de mücadele eden Bergama Belediyespor Kulübü’nün sahibi Özgür Ekmekçioğlu oldu.

Verilen Sözler Tutulmadı

Kulübün eski yöneticilerinden Muhammed Cihan Yazıcı, “Bu devir işlemlerini başkan Hakan Koştu’nun talimatıyla o dönemki belediye bürokratlarından oluşan yönetim yaptı. Bu görüşmelerde biz yoktuk,” dedi. Ancak verilen sözler tutulmadı. Ekmas Şirketi, devraldığı kulübü iki yıl sonra iş insanı Ahmet Çoruhlu’ya sattı. Çoruhlu, “Bergama düşüncemiz vardı. Çok dedikodular döndü o dönemde. Biz dikkate almadan hedeflere gitmeye çalıştık,” ifadelerini kullandı.

Bergama Kulübü Tarihe Karıştı

2024-2025 sezonuna girilirken, Ahmet Çoruhlu, Bergama Belediyespor’a kendi soyadını verdi ve kulübün adı Çoruhluspor oldu. Kırmızı-lacivert renkler, turuncu-siyah yapıldı. Kulüp arması değiştirildi. Anlaşmaya göre kulüp merkezi Bergama’da kalmalıydı ve maçlar burada oynanacaktı. Ancak kulüp merkezi İzmir’e alındı ve maçlar Bornova’daki Aziz Kocaoğlu Stadı’nda oynanmaya başlandı. Kulüp başkanlığına da Ahmet Çoruhlu’nun kardeşi İhsan Çoruhlu getirildi. Böylece Bergama Belediyespor tamamen yok olup tarihe karıştı.

Bergamalılar Tepkili

Bergamalılar, yaşanan gelişmelere şaşkın ve üzgün. Bergamaspor taraftarlarından İbrahim Demir, “Maçlardan önce bütün ekip toplanırdı, pazar günkü maçlara hazırlık yapılırdı. Ne güzeldi,” derken, Onur, “Hakan Koştu’ya hiç yakıştıramadım bunu. Bergamaspor’u yediler,” dedi. Bergamaspor’dan yetişen emekli futbolcu ve eski yönetici Mehmet Güneş, “Haftasonları maça gittiğimiz bir değer vardı, çocuklar, gençler spor yapıyordu. Şu an hiçbir şey yok, çok üzgünüz,” diye konuştu.

Ödenmeyen Borçlar ve Esnafın Durumu

Ödenmeyen Borçlar ve Esnafın Durumu

Kulüp yok oldu ama geriye ödenmeyen borçlar kaldı. Kulübü Özgür Ekmekçioğlu’ndan satın alan Ahmet Çoruhlu, “Özgür Ekmekçioğlu ne onaylamışsa, ne söz vermişse, halka da belediyeye de oradaki yerel küçük kurumlara da esnafa da ne söz vermişse biz yerine getirdik,” dedi. Ancak Bergamalılar aksini savunuyor:

  • GÜROL … (Bakkal): “Dört sene öncesinin rakamıyla kulüpten 150 bin lira alacağım var. Hala ödenmedi.”
  • İBRAHİM DERİCİOĞULLARI (Kasap): “2020 yıllarına göre 33 bin 600 liraydı alacağım var. Hala alamadım.”

Esnaftan biri olan Hüseyin Yaşar, kulüpten alacağı olan bir fırıncı olarak hayatını kaybetti. Eski başkanlar da dertli. Bilir Altay, devralan şirketin kendisine olan borçları ödemediğini belirtti. Diğer yandan Sosyal Güvenlik Kurumu, vergi borçları ödenmeyince, devralan şirkete değil, eski başkanlara tebligatlar göndermeye ve haciz uygulamalarına başladı. Hasan Canoğlu, SGK’nın kendisinden 400 bin liralık alacağını talep etti. Süleyman Türkoğlu ise, “976 bin lira borç çıkardı SGK. Arabama haciz konuldu,” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Belediyeye Olan Borçlar

Kulübün Bergama Belediyesi’ne de 4 milyon liranın üzerinde borcu olduğu öğrenildi. Bunun 1 milyon lirası belediye restoranına olan borç. Diğer kısmı ise Hakan Koştu döneminde belediye şirketinin kasasından yasaya aykırı olarak kulübe aktarıldı. 7405 Sayılı Spor Yasası, belediyelerin profesyonel spor kulüplerine yardım etmesini yasaklıyor.

Hukuki Süreç ve Cevap Bekleyen Sorular

Hukuki Süreç ve Cevap Bekleyen Sorular

31 Mart 2019’da Bergama Belediye Başkanı seçilen CHP’li Tanju Çelik, Ekmas Şirketi’ne alacakların tahsili için tebligat gönderdi. Ancak Çelik, selefi olan Hakan Koştu ile dönemin belediye yetkililerinin 7405 sayılı yasaya aykırı işlemleri hakkında henüz suç duyurusunda bulunmadı. SÖZCÜ Muhabiri Gökmen Ulu, devir aşamasında rol alan kişilere ulaşmaya çalıştı, fakat cevap alamadı.

Dönemin AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Hakan bey kendisini Özgür bey ile tanıştırmamı istedi, ben sadece buluşmalarına aracılık ettim,” dedi. Koştu, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, “2022 Haziran’daki genel kurulda bedelsiz devir kararı alındı ve hiçbir şekilde nakdi teminat alınmamıştır,” ifadelerini kullandı.

Koştu, kulübün borçları hakkında açıklama yaptı: “2022 Kasım ayından sonra sorumluluk resmi olarak onlara (Ekmas’a) geçmiştir. Kulübe ait SGK borçları yapılandırılarak kapatıldı,” dedi. Ancak, kulübün geçmişteki borçları ve nerelere, kimlere ne kadar borcu olduğu hakkında net bir bilgi verilmedi.

Mal Varlıkları ve Şeffaflık Çıkarımı

2019-2020 yılları arasında Bergama Belediyespor Kulüp Müdürlüğü görevini sürdüren Erol Altuğ, “Hangi işletme vergi borcu var diye bedava devredilir?” diyerek, şeffaflık çağrısında bulundu. Altuğ, “O fotoğraftaki herkesin kamuoyuna bilgi vermesi gerekiyor,” dedi.

Sonuç olarak, Bergama’nın tarihi kulübü olan Bergamaspor, yaşanan bu süreçle birlikte tarihe karıştı. Kulüp çevresindeki belirsizlikler ve ödenmeyen borçlar, Bergamalılar için büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bu süreç, sadece bir spor kulübünün değil, aynı zamanda bir kentin kimliğinin de kaybolmasına sebep oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin