Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan karara göre; 1990 yılından bu yana yürürlükte olan Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü kaldırıldı. Yeni Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği yayımlandı.
Yetki Değişikliği: Bakanlar Kurulu’ndan Cumhurbaşkanlığı’na
Seferberlik ve savaş hali kararı alma yetkisi Bakanlar Kurulu’ndan alınıp Cumhurbaşkanlığı’na verilmiş oldu.
Cumhurbaşkanının Yeni Yetkileri
Cumhurbaşkanı artık “ayaklanma ve kuvvetli veya eylemli kalkışma” ortaya çıkması durumunda doğrudan seferberlik ilanına karar verebilecek.
KHK’lilerin Göreve Çağrılması
- Bir diğer dikkat çeken madde ise KHK’lilerin seferberlik sırasında yedek er olarak göreve çağrılabilecek olması.
- TSK’dan, kamu görevi veya meslekten ihraç edilenler de seferberlik ve savaş halinde yedek personel olabilecek.
Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü hukukçu Süleyman Bülbül, “Bu düzenlemeyle birçok yasal hak ve özgürlük sınırlandırılıyor. Yani örgütlü barışçıl eylemlerin baskıcı iktidar tarafından ayaklanma olarak adlandırmasının önü açılacak.”
Bülbül, KHK’lilerle ilgili bölüm için “Siz KHK’lilere ekmek vermiyorsunuz. Onları kamu görevlerinden attınız ama seferberlik olursa ‘Gel kardeşim’ diyorsunuz. Tehlikeli gördüğün insanlara ‘Ülkeyi savunalım’ diyorsun. Bu büyük bir skandaldır” ifadelerini kullandı.