Üsküdar’da Klasik Müziğin Yükselişi ve Tepkiler
CHP’li Üsküdar Belediyesi, kültürel hayata katkıda bulunmak amacıyla “Klasik Pazar” başlığı altında klasik müzik konserleri ve vals gösterileri düzenlemeye başladı. Ancak bu etkinlikler, AKP’ye yakın medya kuruluşlarında rahatsızlık yarattı. Star gazetesinin yazarlarından Ergün Yıldırım, “Üsküdar’da Vals” başlıklı yazısında, yeni belediye yönetiminin ilçeyi Kadıköy ve Taksim‘e dönüştürme çabasında olduğunu iddia etti. Yıldırım, yazısında şu ifadelere yer verdi:
“Yeni Belediye Başkanı ilk icraatını hayata geçirdi. Üsküdar’daki sosyal mekânlarda vals yaptı. Modernliği Üsküdarlılara tanıttı. Bu duruma, koca tarihimiz ‘eski İstanbul diriliyor’ fetvasıyla eşlik etti. Burada bahsettiğim isim, İlber Ortaylı. Peki, dirilen eski Üsküdar’da ne var? Üsküdar Musiki Cemiyeti mi yenilendi? Üsküdar’ı simgeleyen şahsiyetler ve anıtlarla yeni mekânlar mı oluşturuldu? Hayır. Aksine, Üsküdar’ı Batıcı bir eğlence oyunu ile fethetme çabasının simgesel eylemleri gerçekleştirildi.”
“Başkan ve onun temsil ettiği ‘cumhuriyetçi modernler’, valsi modern semt olmanın en önemli işareti olarak görüyorlar. Bu geri kalmış semti kurtarmanın yolu vals ile başlamakla mümkün! Herkes vals yaparak modernleşecek. İzmir’de benzer bir uygulama mevcut, artık sokaklarda vals yaparak Atatürk’ü anıyorlar ve cumhuriyeti kutluyorlar. Vals, yenidünya taşra modernliğinin milli olana karşı bir meydan okuma simgesi!”
“Çok Yazık Oldu”
Üsküdar Belediyesi’nin klasik müzik ve vals etkinliklerini, ilçenin dini kimliği için bir tehdit olarak görenler arasında, AKP’nin sosyal medyada tanınan isimlerinden Abdurrahman Uzun da bulunuyor. Uzun, konuyu ele aldığı Youtube kanalında yayınladığı “Üsküdar Kadıköy’e Dönüşüyor” başlıklı videoda şu ifadeleri kullandı:
“Yıllardır Mihrimah Sultan, Valide-i Cedid, Karacaahmet, Valide Atik, Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri ve daha birçok evliya ile anılan Üsküdar, artık vals ile anılacak. Üsküdar’a çok yazık oldu.”