TBMM Tarım Komisyonu’nda Hayvanları Koruma Yasası Görüşüldü

featured

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Toplandı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sokak hayvanlarının ‘ötenazi’ adı altında öldürülmesini öngören Hayvanları Koruma Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi’ni görüşmek üzere ikinci kez toplandı. Teklifin kabul edilen maddelerine göre, hayvan bakımevlerine kabul edilen hayvanlardan rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilene kadar bu tesislerde barındırılacak. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan tüm canlılar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

‘ÖTENAZİ’ İFADESİ ÇIKARILDI AMA…

Bakımevine alınan köpekler arasında insan ve diğer hayvanların hayatı ile sağlığı için tehlike oluşturan, kontrol edilemeyen olumsuz davranış sergileyen, bulaşıcı ya da tedavi edilemeyen hastalıklara sahip olan veya sahiplenilmesi yasak olanlar için, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’ndaki 9. madde kapsamındaki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasak olacak; ancak hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla ya da insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılacak” hükümleri uygulanacaktır.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttükleri iş ve işlemlerde, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde gerekli idari tedbirleri alma yetkisine sahip olacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi ya da bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışına bırakmak gibi fiiller yasak kapsamına alınmaktadır.

İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak bu hayvanlardan kaynaklanan sorunları belirlemek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek de eklenmiştir.

GÖRÜŞMELERDEN GÖRÜNTÜLER…

Muhalefet milletvekilleri, teklifin 7. maddesi üzerindeki görüşmelerde komisyon toplantısının uzun sürmesi nedeniyle sağlıklı çalışma koşullarının kalmadığını belirterek, komisyonun çalışmalarına ara vermesini talep ettiler. Tartışmaların devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, toplantıya ara vererek siyasi partilerin temsilcilerini görüşmeye davet etti. Bazı milletvekilleri ise sıralara vurarak tepkilerini ortaya koydular.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, 2019 yılında hazırlanan TBMM Hayvan Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu’nu Komisyon Başkanı Kirişci’nin önüne fırlattı. Aranın ardından teklifin 7. maddesi kabul edildi. Böylece kabul edilen toplam madde sayısı 7 oldu. Kirişci, yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından toplantıyı bugün saat 12.00’de toplanmak üzere kapattı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin