Suriyeli Misafirler ve Türkiye’nin Demografik Yapısı
Bir dönem Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma metinlerini hazırlayan Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal, Suriyeli sığınmacılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ünal, “Suriyeli misafirler Türkiye’ye yük değil, tam tersine yük alıyorlar” ifadesiyle Suriyelilerin Türkiye’ye olan katkılarını vurgulayarak, cemaat, vakıf ve derneklere topluma gerçekleri anlatmaları çağrısında bulundu.
Ünal, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların, Türk toplumunun asimilasyona uğramasına engel olduğunu savunarak, “Müslüman bir Suriyeli, Türk olduğunu iddia eden bir ateistten daha fazla bizdendir” dedi. Bu bağlamda, Aydın Ünal’ın sözleri oldukça dikkat çekici ve tartışma yaratacak nitelikte.
Türk ve Müslüman İlişkisi
Aydın Ünal, “Nerede bu cemaatler, vakıflar, dernekler?” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:
- “Defalarca yazdım ve söyledim, tekrar edeyim: Suriyeli misafirler Türkiye’ye yük değil, tam tersine yük alıyorlar.”
- “Suriyeli misafirler, örneğin, Türkiye ekonomisine eşsiz katkı sağlıyorlar. Suriyelileri bugün toptan gönderseniz, sanayi, küçük ölçekli işletmeler, tarım ve hayvancılık ciddi işgücü krizine girer.”
- “Suriyeli misafirler asıl demografik yapımızda denge unsuru oluyorlar. Bakmayın Türk gibi, Türkçü gibi görünüp toplumu kışkırtanlara.”
- “Türklüğün; terörle desteklenen Kürt ırkçılığına, İran’ın Şii yayılmacılığına, Batılılaşma adı altındaki asimilasyona karşı muhafazasında Suriyeli misafirler yanımızda duruyorlar.”
- “Her Müslüman Türk değildir ama Türk, Müslümansa Türk’tür. Türk olduğunu iddia eden bir ateist, Şamanist, Tengrici vs karşısında, Müslüman bir Suriyeli, tıpkı Müslüman bir Kürt gibi bize daha yakındır, çok daha fazla bize benzer, çok daha fazla bizdendir.”
- “Vicdanınıza sorun: Türk olduğunu iddia eden, ateist, Şamanist ya da Tengrici, kalbi kararmış, kötülük hücrelerine işlemiş, zır cahil biriyle, dürüst ve Müslüman bir Suriyeliyi yan yana koysanız ve tercih yapmak zorunda olsanız hangisini seçerdiniz? Tercihte zorlanmayacağınıza eminim ama yine de zorlanan varsa, Selçuklu’ya, Osmanlı’ya bakabilir, ya da Cumhuriyet dönemi mübadele tercihlerini inceleyebilir.”
Ünal’ın bu ifadeleri, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların topluma olan katkılarını ve Türk kimliğiyle olan ilişkilerini derinlemesine ele alıyor. Bu bağlamda, Suriyelilerin Türkiye’deki varlığının sadece bir yük olarak değil, aynı zamanda bir güç olarak görülmesi gerektiğini savunuyor.