Rezerv Alan Uygulaması ve Mağduriyetler: Hatay’daki Durum

featured

Rezerv Alan Uygulaması ve Mağduriyetler

Kamuoyunda “Rezerv Alan” uygulaması olarak bilinen 6036 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun‘da yapılan son değişiklikler, özellikle deprem bölgesindeki vatandaşlar için ciddi mağduriyetlere yol açmaya devam ediyor. Uygulamaya dair yapılan açıklamalarda orta ve az hasarlı binalara herhangi bir işlem yapılmayacağı belirtilmesine rağmen, az hasarlı binalara tebligat bırakılmaya başlandığı görülmekte. Bu tebligatlarda, binaların 20 gün içinde boşaltılması talep edilmekte; aksi takdirde kolluk kuvvetleri tarafından zorla müdahale edileceği ifade edilmektedir.

Bu duruma karşı vatandaşlar yoğun bir şekilde tepki gösterirken, Cumhuriyet gazetesine konuşan önceki dönem Hatay Barosu Başkanı Av. Cihat Açıkalın, bu uygulamanın farklı bir tehlikesine dikkat çekti. Av. Açıkalın, mevcut uygulamanın Osmanlı Devleti dönemindeki “Reaya sistemi”ne benzerlik gösterdiğini vurguladı. “O uygulama da özel mülkiyeti daraltarak, tek malikin devlet olduğu ve sonrasında mülkiyetin iktidara yakın kişilere paylaştırılmasına olanak tanıyordu” dedi.

“Gerçek Hatay Olmayacak”

Av. Açıkalın, bu uygulamanın ülke yüzölçümünün %89’unun afet riski taşıdığı Türkiye’de özel mülkiyetin şarta bağlandığı bir “borç kölesi kitle” yaratma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Maliyetlerin yönetmelikte belirtilen şekliyle hesaplanması durumunda, vatandaşların karşısına karşılanamaz bir mali tablo çıkacağını belirtti. “Bugüne kadar kent yaşamını ve yaşayanlarını dinlemeyen, adeta parmak sallayarak ilerleyen anlayışın inşa edeceği Hatay, gerçek Hatay olmayacak. Demografik yapı bundan son derece olumsuz etkilenecektir. Dünyada son bin yılın en büyük göç hareketi başlamışken, göç yolu üzerindeki bir şehirde demografik dengeyi bozacak bu tarz uygulamalar, sadece bölge için değil, Türkiye için de ciddi güvenlik zaafiyetlerine yol açacaktır. Bunun en büyük örneklerinden biri, Suriye iç savaşı sonrası 10 yılda demografik yönden tanınmaz hale gelen Reyhanlı’dır.”

Barınma Hakkı Platformu’nun Çağrısı

Hatay’daki rezerv alan tartışmalarının ardından, Barınma Hakkı Platformu, 3 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan “Barınma Hakkı Mitingi”ne katılım çağrısı yaptı. Platformdan yapılan açıklamada, “Yetkililerin beyanları üzerine tadilatını yapıp yerleştiğimiz hasarsız ve az hasarlı evlerimize, ruhsat alıp güçlendirdiğimiz orta hasarlı evlerimize gelen tebligatları, boşaltma ve yıkım kararlarını kabul etmiyor; evlerimizi terk etmiyoruz” denildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin