Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklikler Yasa Haline Geldi
AK Parti’nin hazırladığı ve kamuoyunda “Katliam yasası” olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
224 HAYIR, 275 EVET
TBMM, salı saat 03.51’de kapanmadan önce teklifin bütünü üzerine yapılan oylamaya 500 milletvekili katıldı. Teklif, 224 ‘hayır’ oyuna karşı 275 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.
HAFTA SONUNDA 5 MADDE KABUL EDİLDİ
Hafta sonu, yasanın en tartışmalı maddeleri, hayvan yaşamını yakından etkileyen unsurlar, tüm itirazlara, teklifin geri çekilmesi ve uzlaşı ile çıkarılması önerilerine rağmen, AKP ve MHP ittifakı vekillerinin oylarıyla kabul edildi. Pazartesi günü boyunca ve salı gününün ilk saatlerinde teklifin bütün maddeleri tek tek oylandı ve yasanın bütünü de oylanarak kanunlaştı.
Teklife ‘Evet’ oyu veren AKP milletvekillerinin hatıra fotoğrafı
AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen Teklif, sahipsiz hayvanlara yönelik yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi amacıyla kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğunu getirmektedir. Bu durum, “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramlarının açık bir şekilde tanımlanmasını sağlayacaktır.
Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanların durumunda, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki düzenlemeler uygulanacaktır. Bu düzenlemeye göre:
- Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır.
- Ama hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalıklar için, akut bulaşıcı hayvan hastalığının önlenmesi ya da insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, veteriner hekim ötanazi yapma kararı alabilecektir.
- Ötanazi işlemi, veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilecektir.
Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alma yetkisine sahip olacaktır.
Nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5’ini, büyükşehir belediyelerinde ise binde 3’ünü ayırmayan belediye başkanları ve meclis üyeleri, bu kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için kullanmayan ya da bu kaynağı başka amaçlar için harcayan belediye başkanları ve belediye yetkilileri, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceklerdir.
“Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” fiilleri yasak kapsamına alınacaktır. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımevi bünyesinde korunması hedeflenmektedir.
SOSYAL MEDYADA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ
Sokaktaki köpeklerin katledilmesini öngören teklifin yasalaşmasının ardından, birçok yurttaş sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getirdi. ‘#YasayıGeriÇek’ ve ‘#KatliamYasasınıTanımıyoruz’ etiketleri altında binlerce mesaj paylaşıldı. Binlerce yurttaş, “Bu katliam yasasına onay verenleri tarih asla affetmeyecektir!” diyerek karşı duruşlarını ifade ettiler.
İşte sosyal medyada, Katliam yasasına karşı tepkilerden bazıları: