CHP Tüzük Değişikliği İçin Sosyal Demokrasi Derneği’nin Önerileri

featured

CHP Tüzük Değişikliği İçin Öneriler

CHP, tüzük değişikliği için gerekli çalışmaları başlatırken, sivil toplum kuruluşları (STK) da bu süreçte önerilerde bulunma görevini üstleniyor. Bu bağlamda, Sosyal Demokrasi Derneği (SDD), CHP’nin tüzük değişikliği ile ilgili olarak önerilerini hazırladı ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yazılı bir şekilde iletti. SDD Genel Başkanı Sami Doğan’ın imzasını taşıyan bu yazıda; “SDD olarak, kuruluş amacımız doğrultusunda, sosyal demokrasi ve evrensel sol değerlerin, toplum yaşamında düzenleyici bir rol edinmesi konusunda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bir süredir CHP, yoğun tartışmalara neden olan, parti içi demokrasinin geliştirilmesi amaçlı tüzük değişikliği konusunda da durumdan vazife çıkararak ilkesel düzeyde oluşturduğumuz görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Demokratikleşme, belirli kalıplardan kurtulmayı, düşüncelerimizi ve eylemlerimizi özgürleştirmeyi gerektiriyor” denilerek şu öneriler sıralandı:

  • Aktif-Pasif Üye sistemine geçilerek sağlıklı bir üye yapılanması sağlanmalıdır.
  • Parti Seçim Kurulları oluşturularak, mahalle delege seçimleri hukuk tabanlı güvence altına alınmalıdır.
  • Mahalle, İlçe, İl ve Kurultay delegeleri, yalnızca aktif üyeler arasından, aktif üyelerce seçilmelidir. İl Delegeleri, İlçe Delegeleri arasından; Kurultay delegeleri ise İl delegeleri arasından seçilmelidir.
  • İlçe ve İl Yönetim Kurulları’na, kadın veya erkek eşlerin katılımına izin verilmeli, bu kişiler oy kullanma hakkı olmaksızın söz hakkına sahip olmalıdır. Bu sayede özellikle kadınlara deneyim fırsatı verilerek siyasete katılımları teşvik edilmelidir.
  • Yerel ve Genel seçimlerde, tüm adaylıklar yukarıda belirtilen maddelerde tanımlanan sağlıklı üye ve demokratikleştirilmiş delege seçim mekanizmasına dayanarak belirlenmelidir.
  • Parti Meclisi seçiminde Çarşaf Liste esas alınmalı, Blok Liste ile seçim zorlaştırılmalıdır.
  • Parti Meclisi Üyeleri, Genel Başkan’a tanınacak %15 oranında bir kontenjan dışında Kurultay Delegeleri arasından seçilmelidir.
  • Merkez Yürütme Kurulu, 20 kişiyi geçmemek kaydıyla, Parti Meclisi içinden seçimle ve MYK üye sayısını salt çoğunlukla belirlenmelidir. Genel Başkan’a 5 kontenjan ayrılmalıdır.
  • Genel Sekreter, Parti Meclisi içinden aday olacaklar arasından üçte iki çoğunlukla seçilmeli ve güçlendirilmelidir.
  • Milletvekillerine dönem sınırlaması getirilmelidir.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin