12 gün süren Muharrem matemi orucunun sona ermesinin ardından, Garip Dede Cemevi ve Kültür Merkezi’nde geleneksel aşure lokması pişirildi. Bu anlamlı törene İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, HDP Eş Genel Başkanı Sultan Özcan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara gibi önemli isimler katıldı.
‘Aşure: Bereket ve Birlik Simgesi’
Aşurenin bereket, birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu vurgulayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bereketin, dayanışmanın ve birlikteliğin sembolüdür. Biz büyük ve güçlü bir milletiz. Farklı kökenlerimiz, inançlarımız ve fikirlerimiz olabilir. Ancak tarihimiz, acılarımız ve sevinçlerimiz bir bütün oluşturuyor. Hepimiz bu güzel ülkemizde herkes için mutlu ve güzel bir gelecek kurma hedefini paylaşıyoruz. Geçmişimizle ve geleceğimizle bağlı olduğumuz bu aziz vatanda, tek bir vatandaşımızın bile ayrımcılığa uğramasını asla kabullenmedik ve kabullenmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
‘Alevilere Yönelik Ayrımcılık Kınandı’
Alevilere yönelik ayrımcı bakış açılarını eleştiren İmamoğlu, “Bu anlayışı benimseyenlerin yanı sıra, Alevi yurttaşlarımızın inanç ve ibadetle ilgili yaşadıkları sorunlara karşı duyarsız kalmamız mümkün değildir. Alevi yurttaşlara yönelik her türlü ayrımcı tutum ve davranışları hep birlikte yok etmek, tarihe gömmek zorundayız. Bu ülkenin 86 milyon sahibi vardır; herkes eşit ve eşit hissedardır.” dedi.
‘Cemevlerinin Statüsü Üzerine Düşünceler’
İmamoğlu, cemevlerinin ibadethane statüsü ile ilgili olarak, “Her bir yurttaşımızın, her bir inanç grubunun kendini tanımlama hakkı vardır. Bu hakkı gasp etmek ve inanç ve ibadetlerini belirleme yetkisini kendinde görmek, demokratik bir cumhuriyette asla kabul edilemez. Bu anlayıştaki bir iktidarın, cumhuriyetin kurucu fikrinde ya da demokratik düşüncenin evrensel fikrinde yeri yoktur.” dedi.
İmamoğlu, cemevlerinin ibadethane statüsünün, güç ve makam sahiplerinin tartışıp karara bağlayacakları bir konu olmadığını belirterek, “Bu kararı Alevi yurttaşlarımız çoktan vermiştir. Yüzyıllardır vermişlerdir. Biz yöneticilere düşen, bu kararın gereğini yerine getirmektir. Cemevleri ibadethanedir; bu bir gerçektir.” ifadelerini kullandı.
İmamoğlu, milletçe geçmişten gelen derin acılara dikkat çekerek, “Yaşanmış büyük adaletsizlikler var. Acılara ve adaletsizliklere yenilerini eklememek için sevgide, hoşgörüde ve birbirimizi sevmekte kararlı olmalıyız. Muharrem ayı, bizleri acılarla yüzleştiren ve başka acılar yaşanmaması için uyaran manevi değeri yüksek bir dönemdir. Zalimin değil, mazlumun yanında durmayı; güçlünün değil, haklının yanında olmayı ve davasını savunmayı bize öğretir.” şeklinde konuştu.