Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Yeni Projesi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Mayıs ayında yayımladığı “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” ile ailelere yönelik yeni hizmetler sunmaya hazırlanıyor. Bu belgede, “Aile ve dini rehberlik büroları/merkezleri aracılığıyla ailelere dini rehberlik ve manevi danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılacağı” ifadesi dikkat çekti. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, bu maddenin uygulanması kapsamında atılacak adımlar hakkında bilgi vererek, “Her ailenin bir aile hekimi varsa, biz de her hanenin bir aile danışmanı olmasını istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Mahalle mahalle ülkemizin sosyal risk haritasını çıkaracağız” şeklinde açıklama yaptı.
Kadın Derneklerinden Tepkiler
Yeni uygulamaya yönelik tepkiler hızla yükseldi. 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan, “Her haneye bir danışman” projesini eleştirerek, “Aile içi şiddet konusunda yeterli çözümler üretilmeden, kaygılarımızı artıracak çözümlere yönelmeleri kuşkuyla karşılıyorum” dedi. Sarıhan, danışmanların boşanma kararı veren kadınlar için bir baskı unsuru olabileceğine dikkat çekti. “Bugün boşanmanın zorlaştırılması ve şiddet gören kadınların taleplerinin itirazlarla engellenmesi gibi durumlar söz konusu. Bu yeni uygulama da benzer bir tehlike yaratabilir” şeklinde konuştu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Avukat Esin İzel Uysal, “Daha önce de aileyi kutsallaştıran, kadını sürekli şiddete açık hale getiren siyasi söylemler ve politikalar mevcut” diyerek, “Neredeyse her yeni güne bir kadın cinayetiyle uyanıyoruz. Bizim için asıl soru şu: Bu kadar kadın ölürken, gerçekten aileyi korumak için mi önleyici tedbirler alacaksınız?” dedi. Uysal, altı ayda öldürülen 16 kadının koruma ve tedbir kararı almış olmasına da dikkat çekerek, “Aileyi sürekli kutsallaştırma söylemi, kadınların hayatını olumsuz etkiliyor” diye ekledi.
6284 Sayılı Kanun ve Önleyici Tedbirler
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, sosyal medya üzerinden de danışmanlık uygulamasına tepki gösterdi. “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, her haneye aile danışmanı getireceklerini ifade ediyor. Ancak mahalle mahalle sosyal risk haritası çıkarma işlemini şiddete uğrayan kadınlar için neden yapmadınız? ‘Önleyici tedbirler’ diyorsunuz; kadınları şiddetten koruyan 6284 sayılı yasanın önleyici tedbirlerinin uygulanması için neden aynı çabayı göstermiyorsunuz?” ifadeleriyle eleştirilerini dile getirdi.
Platform, “Cevabı biz verelim: Siyasi iktidar aileyi kadınların önüne koyuyor. Ailenin güçlendirilmesi, kadınları ve çocukları tahakküm altına almak demektir. Aile danışmanlığıyla toplum mühendisliği yapılmaya çalışılacak. Kendi yandaşlarına istihdam sağlanacak ve boşanma aşamasındaki kadınlara baskı yapılacak. Tüm kamu imkânlarını seferber etseniz de, eşit ve özgür bir yaşam için mücadele eden kadınların örgütlü gücü her zaman kazanacaktır” şeklinde bir mesaj yayımladı.