Adalet Bakanlığı’na Soru Önergesi Verildi
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, yüksek güvenlikli hapishanelerde yaşanan kötü muamele ve hak ihlalleriyle ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sorular yöneltmek amacıyla bir soru önergesi verdi. Nalbantoğlu, ağır hasta olan ve hapishane koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevine başlayan mahpusların durumunu sorguladı.
Hapishane Koşulları ve Kötü Muameleler
Nalbantoğlu, hapishanelerdeki fiziksel, ruhsal ve bedensel sağlıklarını kaybeden mahpuslara dikkat çekerek, bu durumun mahpusların yavaş yavaş ölümüne zemin hazırladığını belirtti. Y ve S tipi hapishanelerde yaşanan kötü muamelelerin 12 Eylül zindanlarını aratmayacak kadar ağır olduğunu vurguladı. Mahpusların sosyal izolasyon, insansızlaştırma ve tecrit uygulamalarına maruz kaldığını ifade etti.
Adli Tıp Kurumu Raporları ve Uygulamalar
Adalet Bakanlığı tarafından verilen “hapishanede kalamaz” kararlarının gerektiği şekilde uygulanmadığını belirten Nalbantoğlu, mahpusların hastaneye sevk edilmesine rağmen tedavilerinin eksik yapıldığını ve süreçlerin uzatıldığını dile getirdi. Ayakta sayım, çıplak arama gibi uygulamaların mahpusların ruhsal ve psikolojik sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.
Örnek Olay: Mehmet Güvel
Nalbantoğlu, Buca Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan Mehmet Güvel’in durumunu örnek gösterdi. 78 yaşındaki Mehmet Güvel’in yüzde 80 engelli, Wernicke Korsakof sendromu ve prostat kanseri olduğunu belirterek, Adli Tıp Kurumu raporuna ve “hapishanede kalamaz” kararına rağmen uygun tedavi yapılmadığını ve tahliye kararı verilmediğini ifade etti.
Sorumluluk ve Çözüm Önerileri
Nalbantoğlu, yaşanabilecek can kayıplarından Adalet Bakanlığı ve Adalet Bakanı’nın sorumlu olacağını vurgulayarak, bu durumun devam etmesi halinde Adalet Bakanlığı’nın ve diğer yetkililerin sorumluluğunu sorguladı. Adalet sisteminde reform yapılması, hapishane koşullarının iyileştirilmesi ve insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.