Türkiye Polifonik Korolar Derneği ve Türkiye Korolar Şenliği
Ülkemizde çok sesli koro müziğinin yaygınlaşması ve ulusal koro müziğimizin evrensel müzik dünyasında yerini alabilmesi için 1989 yılında kurulan Türkiye Polifonik Korolar Derneği, 1996 yılından bu yana her yıl “Türkiye Korolar Şenliği”ni düzenliyor. Halka açık ve ücretsiz olan bu şenlikte; yüzlerce koro, binlerce korist ve onbinlerce koro müziği severi bir araya getiriyor.
Zorunlu Eser Türü ‘Türküler’
Türkiye Korolar Şenliği “zorunlu eser” ve “sanatsal ödül” uygulaması ile akademik yönüyle de dikkat çekiyor. Katılımcı korolar, her yıl dernek yönetimi tarafından belirlenen zorunlu eser türünden bir eseri de repertuarlarına alarak seslendiriyorlar. Bu yıl zorunlu eser türü türkülerimiz. Şenlikte korolar, koro müziğinin ülkemizde gelişimine yön vermiş ve vermekte olan, koro şefleri yetiştiren müzik eğitimcilerinden ve profesyonel koro sanatçılarından oluşan Şenlik Değerlendirme Kurulu tarafından sanatsal başarı kriterlerine göre değerlendiriliyor.
Ödül Töreni ve Program
Hiç bir koro diğeri ile yarışmadan, her koro kendi performansında en iyi başardığı sanatsal kriterin ödülünü, şenliğin son gecesi düzenlenen ödül töreninde alıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de katkı sağladığı şenlik, 28 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde Yenimahalle’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ve 1-2 Haziran tarihlerinde Beşevler’de bulunan Gazi Konser Salonu’nda 120 koro sahne alacak. Şenlik programına www.turkiyekorolarsenligi.org sayfasından ulaşılabiliyor.