Tiyatro ve Sinema İstatistikleri: Sahada Yansımaları ve Değerlendirmeler

featured

İstatistikler ve Sahada Yansımaları

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde yayımladığı istatistiklere göre, tiyatro seyircisinin yüzde 15.2 arttığı, sinema seyircisinin ise yüzde 13 düşüş gösterdi. Bu verilerin sahaya olan yansımalarını Kayseri, Trabzon, Tekirdağ ve Ankara’da bulunan özel tiyatro sahnelerinin sahipleri ve oyuncuları gazetemiz Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Sosyal Hayattaki Alternatifsizlik

Kayseri’de bulunan Sahne Tekne’nin sahibi Oğuzhan Alparslan, artışı gözlemlediğini belirterek, “Ben bu durumu iki olguyla ilişkilendiriyorum. İlki, televizyon ve dijital platform dizilerinde yer alan tanınır oyuncular geçmişe oranla daha fazla tiyatro faaliyeti içerisindeler. Bence daha önemli olan ikinci neden, sosyal hayat pratiklerindeki alternatifsizlik.” Sinema biletlerinin tiyatro biletlerinden daha ucuz olduğunu, dolayısıyla düşüşün bununla ilişkili olmadığını kaydeden Alparslan, “Dijital platformlardaki içerik artışı ve ‘iyi filmlerin’ sinema salonlarında daha az yer alması bu düşüşün sebepleri arasında sayılabilir” diye konuştu.

Çocuk Tiyatroları ve Pazar Potansiyeli

Tekirdağ Çorlu’da bulunan 4. Duvar Tiyatro’nun sahibi Ercan Sönmez, verilerdeki artışı sahada gözlemleyemediğini belirterek “Aksine, geçtiğimiz yıllara nazaran salonlarda yarı yarıya azalmalar var. Burada ayırıcı olan nokta çocuk tiyatroları. Çağımızın hastalığı modern ebeveyn olacağım telaşı ile çocuğunu her oyuna koştura götüren veli portföyünü sektörün uyanıkları ‘burada bir pazar var’ deyip üç kişi bir araya gelerek biraz müzik, biraz maskot, biraz sallanma dansı, biraz şarkı süsleme göz boyamaları ile sektör oluşturdular. Çocuk tiyatro oyunları seyirci ve sahne doldurma açısından kesinlikle garanti seyircilidir. Tiyatro sektörünün de yüzde 80’lik pasta dilimine sahiptir” dedi.

Engel: Dijital Dünya

Sönmez, sinemadaki düşüşün sebebinin teknoloji olduğunu vurgulayarak, “Şimdi her on kişiden birinin evinde sinema perdesi ve projeksiyon gibi malzemeler var. Sanal alemin zenginliğinden evde tablet, telefon, laptop üzerinden kolayca istediğiniz filme ulaşabilme rahatlığı” ifadelerini kullandı.

Sinema ve Tiyatro Karşılaştırması

Trabzon’da bulunan Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nin oyuncularından Nihat Çakır, ilgiyi somut olarak gözlemleyebildiğini belirterek “Özellikle pandemiden sonraki ilk sezon çok kötüydü. Bu sene ise beklediğimizden çok iyi bir sezon geçirdik. Seyirci sayısı elbette oyunun türüne, konusuna göre değişiyor” dedi. Sinemaya olan ilginin azalmasının nedenleri arasında tiyatronun daha uygun olmasının bulunduğunu kaydeden Çakır, “Ayrıca sinema çok tekdüzeleşti. Aynı filmlerin beşincileri, altıncıları çekiliyor. İlgi bu yüzden de azalıyor” diye konuştu. Sahnenin sahibi Ahmet Parmak ise artışın sebepleri arasında dijital çağa ayak uydurma ve sosyal medya ile seyirci kitlelerine ulaşma olduğunu söyleyerek “Sinemadaki düşüşün başlıca sebebi dijitalleşme ve kolay ulaşılan platformlara geçiş yapması. Tiyatro izleyicisi dijital olamayacağı için seyirci kitlesi her zaman var olacak” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin