Usta Ressam Teoman Südor’un Vefatı
Sonsuzluğun ve ışığın ressamı olarak bilinen Cumhuriyet dönemi ikinci kuşağının önemli figürlerinden Teoman Südor, maalesef önceki gün aramızdan ayrıldı. Sanat dünyası, bu önemli kaybın ardından derin bir yas tutuyor. Usta ressam, bugün Fenerbahçe Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından Küçükyalı Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.
Teoman Südor, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olarak sanat hayatına adım attı. Hayatı boyunca, eşi Gülseren Südor ile birlikte hem yurtiçinde hem de yurtdışında sanatla iç içe bir yaşam sürerek, elde ettiği bilgileri gelecek nesillere aktarmayı başardı. Onu tanıyan yakınları, sürekli olarak aynı ifadeleri paylaşıyor: Nezaketi, sevgisi, bilgeliği ve doğaya olan tutkusuyla tanınırdı.
TÜRK ÇAĞDAŞ RESİM SANATI
Küratör kızı Telga Südor Mendi, aynı zamanda Galeri Diani’nin de sahibi. Mendi, babası hakkında duygularını şu şekilde dile getirdi: “Cumhuriyet tarihinin ikinci kuşak sanatçılarından olan duayen ressam Teoman Südor’u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Türk çağdaş resim sanatının hipermanyerist temsilcilerinden biri olarak tanınan babam, benim için çok daha fazlası. O, kocaman elleriyle beni gezdiren, İstanbul’u tanıtan, hayatı öğretip, balık tutmaya götüren ve doğanın güzelliklerini keşfetmemde bana rehberlik eden bir babadır. Bana her şeyin üstesinden gelebileceğimi, kadın olmanın daha güçlü olmam gerektiğini öğreten, güç veren bir insandır. Böyle bir babanın kızı olmaktan dolayı duyduğum mutluluk tarif edilemez. Babamın hayata karşı dik duruşunu, doğru bildiklerini her zaman söylemesini, çağdaş Türkiye’nin en büyük savunucularından biri olmasını unutmayacağım.”
Mendi, babasının sanatıyla her zaman yaşayacağını vurgulayarak, “Teoman Südor, uzun yıllara dayanan sanatının içsel bilgeliğini ve tekniğini kendisini aşarcasına uygulayarak, doğanın bilgeliğini ustalığıyla betimledi. Tasarladığı kompozisyonlarda yeryüzü ve gökyüzünü, yeraltı ve sualtını ustaca harmanlayarak izleyicilere fantastik ve simgesel bir dünya sunuyor. Bu dingin ve yalın yüzey, izleyicilere sanatçının belleğinde oluşmuş zaman-mekân kavramlarının sonsuzluğunu hissettiriyor. Kullanılan bulutlar, dağlar, denizler ve figürler, her gün etrafımızda gördüğümüz somut nesneler olmasına rağmen, sanatçının dünyasında simgesel işlevler kazanıyor. İşte bu simgesel anlatım ile Teoman Südor’un eserleri izleyicileri derinden etkiliyor. Teoman Südor, Türk resim sanatına damga vuran sanatçılardan biri olarak eserleriyle yaşamaya devam edecek.” dedi.
KİMDİR?
1943 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Teoman Südor, 1968 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nden mezun oldu. Öğrencilik döneminde, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun masiyerliğini (atölye asistanı) üstlendi. 1968-1970 yılları arasında Özel Kadıköy Mimarlık Mühendislik Yüksek Okulu’nda Ercüment Kalmık ve Sabri Berkel’in asistanlığını yaptı. 1970-1974 yılları arasında bir yıl süresince Perugia’daki (İtalya) lisans eğitimine katıldı ve ardından Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde temel tasarım eğitimi aldı. 1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sanatta yeterlilik (doktora) yaparak akademik kariyerini sürdürdü. İtalya ve Avusturya’da dâhil olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında 70’ten fazla kişisel sergi açtı. Yurtdışında 20’den fazla sanat fuarında eserlerini sergileyen Teoman Südor, birçok sempozyumda çağrılı sanatçı olarak yer aldı. Aynı zamanda bir gravür sanatçısı olarak da tanınan Südor’un eserleri, yurtiçi ve yurtdışındaki önemli müze ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
ÖDÜLLER
- 1968: Opera Binası (İstanbul Atatürk Kültür Merkezi) Resim Yarışması
- 1975: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Açık Hava Resim-Heykel ve Seramik Yarışması, Yılın Genç Sanatçısı Ödülü
- 1983: Viking I. Baskı Resim Yarışması, Mansiyon
- 1984: I. Talens Yağlıboya Resim Yarışması, Mansiyon
- 1986: II. Trofeo Raffaello Resim Yarışması Resim Ödülü (Milano, İtalya)
- 2016: Uluslararası Knidos Akademisi Yaşam Boyu Onur Ödülü