Sanatçıdan Şok İddia: Eleştiri Sonrası Alıkonuldu
Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yetenekli sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı, sosyal medya üzerinden Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’yı eleştirmesinin ardından yaşadığı olayla gündeme geldi. Alacacı, bu eleştirisi sebebiyle telefonunun alındığını ve üç saat boyunca bir odada zorla tutulduğunu iddia ederek savcılığa başvurdu. Bu süreçte, Karadağlı’nın danışmanı olduğu öne sürülen Görkem Ali Kaya ve Özel Kalem Müdürü Ali Ceyhan’dan şikâyetçi oldu.
Yazılı Bilgi Olmadan İletişim Kuruldu
Alacacı, Karadağlı’nın “Lale Devri bitti, çalışmayacaksanız istifa edin” şeklindeki açıklamasını sosyal medyada eleştirmesi sonrasında, Karadağlı’nın danışmanı Kaya tarafından üç saat boyunca sorgulandığını öne sürdü. Alacacı, bu süre zarfında paylaşımını kaldırması ve özür dilemesi yönünde tehdit ve şantaja maruz kaldığını ifade etti. Şikâyet dilekçesinde, Devlet Tiyatroları Özel Kalemi’nden Ceyhan’ın kendisini arayarak, müdürlüğe gelmesini istediği ve orada bir müfettişin beklediği bilgisi verilmesine rağmen, bu durumun kendisine yazılı olarak belirtilmediği vurgulandı.
Tehdit ve Şantaj İddiaları
Dilekçede, Alacacı’nın belirtilen saatte kuruma gittiği ve kuruma girişinden önce telefonunun alındığı kaydedildi. “Bahsedilen makama ve odaya giriş öncesinde telefonu kendisinden istenmiş ve el konulmuş, ardından müfettiş olduğunu beyan eden Görkem (Görkem Ali Kaya) adlı kişi tarafından müvekkilime üç saati aşan bir sorgu, tehdit ve şantaja varacak ifadelerde bulunmuştur. Sosyal medyadaki bu paylaşımı nedeni ile özür dilemesi gerektiğini aksi takdirde gerek kurum içerisinde gerek adli makamlar karşısında sıkıntı yaşayacağı tarzında baskı kurmaya çalışılmış ve iradesi sakatlanmaya çalışılmıştır. Tarafına herhangi bir resmi belge verilmemiş, ifade tutanağı düzenlenmemiş ve müvekkilimden herhangi bir belgeye imza alınmamıştır. Buna rağmen yaklaşık üç saat boyunca müvekkilimin hukuka aykırı şekilde alıkonulması açıkça suç teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı.
Hürriyeti Tehdit Suçlaması
Dilekçede, “İlgili kurum yetkilileri bu usul ve yasa tanımaz tavır ve davranışlarla adeta kolluk kuvveti ve yargı mercii gibi görev ve yetkilerini aşarak kötüye kullanmak sureti ile suç işlemişlerdir” değerlendirmesinde bulunuldu. Söz konusu eylemin “hürriyeti tehdit” suçu oluşturduğuna dikkat çekildi. Kaya’nın üç saat süren alıkoyma, tehdit ve şantaj eylemleri ile telefona el koyma eylemlerinin yasa dışı olduğu ifade edildi. Bu gerekçelerle şüpheliler hakkında kamu davası açılması talep edildi.