Judith Nijland, Alanya’da Caz Rüzgarı Estirecek
Hollandalı caz şarkıcısı ve şarkı yazarı Judith Nijland, 19. Alanya Uluslararası Caz Festivali kapsamında Türkiye’deki ilk konserine yarın saat 20.30’da çıkmaya hazırlanıyor. Küçük yaşlarda yetenek yarışmalarına katılarak müzik sahnesine adım atan Nijland, evdeki piyanosuyla adeta bir aşk hikayesi yaşamış. Eğitim yolculuğuna Yunanca ve Latince dersleriyle başladıktan sonra, Lahey’deki Kraliyet Konservatuvarı’nda caz eğitimi alarak kariyerini şekillendirmiştir.
Özellikle eski şarkılara farklı türler ve caz harmanlaması ile yeni bir soluk getiren Nijland, Alanya’daki konserinde popüler müziğin sembollerinden biri olan ABBA şarkılarına yer verecek. “Waterloo” gibi Eurovision’un unutulmaz hitlerine kattığı ballad yorumları ve “Dancing Queen”e eklediği samba ritimleri ile Nijland, ABBA’nın eserlerini bambaşka bir keyfe dönüştürmekte. Eleştirmenler, onun sımsıcak sesiyle Karen Carpenter‘ı anarak, Alanya’da bir caz rüyası yaratacağına dair beklentilerini dile getiriyorlar.
Kariyer Yolu ve Etkileyen İsimler
- İdol Arayışım: Genç yaşlarda yetenek yarışmalarına katılma serüveninizde, hayalinizdeki idol kimdi?
Aslında, çocukluğumda tek bir spesifik idolüm yoktu, ancak ABBA’nın müziğini dinlemekten büyük keyif alıyordum. Ayrıca, The Beatles ve bazı Hollandalı pop grupları da benim için önemliydi. Daha sonraki dönemlerde, Ella Fitzgerald, Billie Holiday ve Nancy Wilson gibi caz sanatçılarıyla tanıştım. Sanırım hepsi, müzikal gelişimimde önemli bir etki yarattılar.
Eğitim ve Kültürel Derinlik
- Dil ve Müzik İlişkisi: Yunanca ve Latince dersleriniz, müzikal kariyerinize nasıl bir katkı sağladı?
Yunanca ve Latince eğitimi almak benim için son derece tatmin ediciydi. Bu dillerle birlikte antik tarih, felsefe ve arkeoloji gibi konularda da derinlemesine bilgi sahibi oldum. Eğitimim, hem kültürel ufkumu genişletti hem de farklı kültürlerden insanlarla tanışma arzusunu pekiştirdi. Bu deneyimler, başka dillerde söz yazma ve şarkı söyleme yeteneğimi de oldukça geliştirdi.
Şarkıcılık ve Sahne Deneyimi
- En Heyecan Verici Şarkılar: Şu ana kadar altı albüm yayımladınız. Hangi şarkılar sizi sahnede heyecanlandırıyor?
Kendi yazdığım şarkıları sahnede söylemek bana büyük bir enerji veriyor. Bunun yanı sıra, ABBA şarkılarını bambaşka bir tarzda yorumlamak da beni heyecanlandırıyor. Bu güzel sözleri kendime ait hale getirmek ve bu enerjiyi dinleyicilerimle paylaşmak, sahnedeki en büyük mutluluğum.
Türkiye ile İlgili Anılar ve Heyecan
- Türkiye’ye Dönüş: Daha önce Türkiye’nin başka şehirlerinde bulundunuz mu?
Uzun zaman önce İstanbul, Efes, Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı gezmiştim. Şimdi yeniden Türkiye’ye döneceğim ve Alanya’da sahne alacak olmanın heyecanı içindeyim. Bu, aynı zamanda Türkiye’deki dinleyicilerimle ilk buluşmam olacak.
ABBA ve Cazın Büyülü Buluşması
- ABBA Şarkılarına Caz Dokunuşu: Bu büyük pop fenomenini caz tarzında yorumlama fikri nasıl ortaya çıktı?
Biliyorsunuz, büyük “Amerikan Şarkı Kitabı” caz standartları arasında Broadway ve Hollywood müzikallerinden birçok şarkı barındırıyor. Uzun zamandır bu tür şarkıları söylediğim için, neden çocukluğumdan beri sevdiğim ABBA şarkılarını da aynı şekilde yorumlamayayım dedim. Caz dokunuşlarıyla, ABBA’nın güzel melodilerini yeniden hayata geçirmek gerçekten keyifli oldu.
Favori ABBA Şarkısı
- En Sevdiğiniz ABBA Şarkısı: Peki, en sevdiğiniz ABBA şarkısı hangisi?
Bir tek şarkı seçmek oldukça zor, ama sanırım Waterloo benim için en özel olanı. Bu şarkı, 50 yıllık geçmişiyle dünya çapındaki başarının başlangıcını simgeliyor. Hem güçlü melodisi hem de melankolik sözlerinin birleşimi, bu şarkıyı benim için oldukça çekici kılıyor. Gerçekten de, ABBA’nın imza şarkılarından biri olarak öne çıkıyor.