Gülsin Onay ile Macaristan’da Yüzyıllık Dostluğun Melodileri: Bir Konser Serüveni

featured

Türkiye-Macaristan Kültür Yılı Etkinlikleri Başlıyor

Türkiye ve Macaristan arasındaki dostluk ilişkilerinin 100. yıldönümü, iki ülke arasında karşılıklı düzenlenen “Kültür Yılı” etkinlikleriyle kutlanıyor. Bu kapsamda, Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, Budapeşte’de gerçekleştireceği konser, resital ve masterclasslarla bu tarihi anı taçlandıracak.

Onay, kutlamalar çerçevesinde yarın, ünlü şef István Várdai yönetiminde, Franz Liszt Oda Orkestrası eşliğinde Wolfgang Amadeus Mozart’ın 12 numaralı A major K 414 piyano konçertosunu seslendirecek. Bunun yanı sıra, 26 Kasım’da Liszt Akademisi Solti Hall’da, hocası Ahmet Adnan Saygun ile birlikte Saygun’un yakın dostu, ünlü Macar besteci Béla Bartók‘un eserlerini yorumlayacağı bir resital gerçekleştirecek. Resitalde ayrıca, Haydn, Liszt ve Chopin‘in eserlerine de yer verecek olan Gülsin Onay, 27 ve 28 Kasım tarihlerinde Liszt Akademisi’nde düzenleyeceği masterclasslarda Macaristan’ın genç piyanistleriyle bir araya gelecek ve ardından Türkiye’ye dönecek.

Müzik kariyerine “Harika Çocuk” olarak adım atan Gülsin Onay, 12 yaşında Ahmet Adnan Saygun ile çalışma fırsatı bulmuş ve bu ilişkileri Saygun’un son nefesine dek devam etmiştir. Onay, Saygun’un müzikal ve kişisel anlamda kendisi için büyük bir ilham kaynağı olduğunu vurgularken, Béla Bartók’un eskiz eserlerini “esprili, muzip ve insanı gülümseten” birer örnek olarak değerlendirmektedir.

Béla Bartók, 1936 sonbaharında Türkiye’ye gelmiş, İstanbul ve Ankara’da geçirdiği kısa sürelerin ardından Adnan Saygun ile Anadolu’yu keşfe çıkmıştı. İki besteci, Türk halk müziği üzerine derleme çalışmaları yapmış ve aralarında derin bir dostluk bağı kurmuşlardı.

Kültürel Bağlar Müzikle Güçleniyor

Gülsin Onay, Türkiye ve Macaristan diplomatik ilişkilerinin 100. yılı dolayısıyla böylesine yoğun bir program içerisinde Budapeşte’de olmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu ifade ederek, “Konserde, hocam Adnan Saygun’un Béla Bartók ile olan dostluğunun izlerini ve müzikal mirasını paylaşacak olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Solti Hall’da gerçekleşecek bu konser, Türk ve Macar kültürel bağlarını müzikle buluşturacak. Türkiye’ye döndükten sonra, 6 Aralık Piyanistler Günü için İstanbul’da gerçekleştirilecek büyük bir program için yoğun bir hazırlık sürecine gireceğim” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Macaristan arasında 18 Aralık 1923’te imzalanan Dostluk Antlaşması, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından, yeni Türk devletinin Türkiye Cumhuriyeti ismiyle imzaladığı ve yürürlüğe giren ilk antlaşmaydı. O dönemde krallık rejimiyle yönetilen Macaristan ise, Türkiye Cumhuriyeti ile ikili olarak imzalanan bu dostluk antlaşmasıyla başka bir devletle ilk kez resmi bir ilişki kurmuştu. Bu nedenle, bir asırlık dostluk, her iki ülke açısından da büyük bir önem arz etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin