Göbeklitepe Film Festivali: Üçüncü Sezonun Kültürel Derinlikleri

featured

Göbeklitepe Uluslararası Film Festivali Başladı

Göbeklitepe Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen ve bu yıl 3. kez gerçekleştirilen Göbeklitepe Uluslararası Film Festivali, “Sinema sanatı ile kültürel mirası buluşturan festival” sloganıyla kapılarını açtı. Festivalin açılışı, Selman Nacar’ın dikkat çekici filmi “Tereddüt Çizgisi”nin özel gösterimiyle yapıldı. Gösterim sonrasında, yönetmen Selman Nacar izleyicilerin merak ettiği soruları samimiyetle yanıtladı. Festival, yarın akşam düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.

Uzun Metraj Filmlere Yöneliş

Uzun Metraj Filmlere Yöneliş

Festivallerin şehirler için taşıdığı önemi vurgulayan Göbeklitepe Uluslararası Film Festivali Direktörü Mustafa Deniz Doğan, festivalin altı yıl önce Şanlıurfa’ya taşındığını ve ilk kısa filmini burada çektiğini belirtti. Burada tanıştığı sinemacılarla birlikte Göbeklitepe Film Festivali fikrini geliştirdiklerini ifade eden Doğan, her yıl belgesel ve kısa filmlere ek olarak iki uzun metraj kurmaca filmin de dahil edilmesi için hazırlık yaptıklarını belirtti. Ancak, uzun metraj film çekiminin büyük bütçe gerektirdiğini ve maddi ile ekip açısından bu seviyeye ulaştıklarında uzun metraj kategorisini eklemeyi düşündüklerini söyledi.

Festivalin Sembolleri ve Gelecek Vizyonu

Festival yönetimi, her yıl Göbeklitepe’den bir sembolü afişe taşıma geleneğini sürdürerek, bu yıl afişte tarihte önemli bir yere sahip olan “Urfa Adamı” heykeline yer verdi. Doğan, Şanlıurfa’nın bu alanda oldukça zengin olduğunu vurgulayarak, gelecekte yeni keşfedilen Karahantepe, Sayburç, Harbetsuvan gibi alanlarda ortaya çıkan figürlere de afişlerde yer vermeyi planladıklarını ifade etti.

Şanlıurfa Halkının Festivale Olan İlgisi

Doğan, Şanlıurfa halkının festivale olan ilgisinin her geçen yıl daha da arttığını dile getirerek, festivalin hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınmasının, şehirde yaşayanlar ve turistler için katılımı artırdığını belirtti. Festivalin kültürel etkisi, bölgenin tarihi ve Göbeklitepe’nin dünya mirasındaki önemi üzerinden dikkat çekmektedir. Ayrıca, şehirdeki genç sinemacılar, festivalin sunduğu atölyeler ve paneller aracılığıyla sektör profesyonelleriyle tanışma fırsatı bulurken, sinemaseverler de festival süresince farklı ülkelerden gelen birçok filmi izleme olanağına sahip olmaktadır.

Yarışma Kategorileri ve Filmler

Festivalde “Ulusal kısa film”, “Uluslararası kısa film” ve “Arkeoloji ana temalı belgesel” kategorilerinde toplam 19 film jüri karşısına çıkacak. Yarışma detayları ise şu şekildedir:

  • Ulusal Kısa Film Kategorisi:
    • Derya Uygurlar – “Yavru Karınca”
    • Ece Akalın Alagöz – “Benim de”
    • Muaz Güneş – “Hayırlı Olsun Ziyareti”
    • Tuvana Simin Günay – “Dank”
    • Onur Güler – “Hangi Gece Büyüdüysem”
    • Ali Rıza Beyazıt – “Teamül”
    • Yakup Tekintangaç – “Mori”
    • Kadir Eman – “Tablo”
  • Uluslararası Kısa Film Kategorisi:
    • Mohamed Elwy – “Can You Keep a Secret?!”
    • Bahador Zamani – “-12”
    • Abdelkader Guidoum – “Coup de Pouce”
    • Amirhossein Hatami – “Somewhere to Stay”
    • Serna Amini – “47:10′:00”
    • Antoine Stehle – “Habibti”
    • Charly Delporte – “Echo”
    • Alireza Kazemipour – “The Gold Teeth”
  • Arkeoloji Ana Temalı Belgesel Kategorisi:
    • Kadir Uluç – “Midas’ın İzinde”
    • Raul Losada – “The Villa of the Centaurs”
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin