Boğazkale Müzesi’ndeki Tarihi Eserler
Boğazkale’deki Hattuşa Ören Yeri ve çevresinde gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserler, Boğazkale Müzesi’nde sergilenmektedir. Müze, ziyaretçilerine zengin bir tarih sunmakta ve çeşitli kazılardan elde edilen 8 adet Roma mil taşını, müze bahçesindeki temsili Roma yolu bölümünde sergilemektedir.
SİLİNDİR ŞEKLİNDEKİ 8 ROMA MİL TAŞI
Boğazkale Müzesi Müdürü Resul İbiş, silindir biçimindeki bu 8 Roma mil taşının gerçek işlevini öğrendiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade etti. Roma mil taşlarının, M.S. 1 ile 3. yüzyıllar arasında yapıldığını belirten İbiş, taşların üzerindeki Latince yazıtların, yolları inşa ettiren imparatorlar ve bölgede görev yapmış valilerin isimlerini içerdiğini açıkladı.
Roma mil taşlarının bir diğer önemli özelliği ise, günümüzdeki trafik tabelaları gibi kilometre ölçen işlevi görmesidir. İbiş, bu taşların genellikle alt kısmında, bir yerden bir yere ne kadar mesafe kaldığını, kaç Roma mili olduğunu belirten yazıtların bulunduğunu belirterek, “Silindir biçiminde oldukları için sık sık sütunlarla karıştırılabiliyorlar.” dedi.
“GÜNÜMÜZDEKİ TRAFİK TABELALARI”
Yolların tarih boyunca çok önemli bir işlevi olduğunu vurgulayan İbiş, şöyle devam etti: “Çünkü o dönemde ordular batıya ve doğuya hareket etmekte, seferler düzenlemekteydi. Bu orduları taşıyan at arabaları ve kağnıların rahatça hareket edebilmesi için sağlam yollara ihtiyaç vardı. Romalılar, bu bölgede taş döşemeli yollar inşa etti. Müzemizde sergilenen eserler de bu tarihi yolların günümüze ulaşan yansımalarıdır.”
İbiş, 2000 yıl önce kullanılan yol sisteminin müzede canlandırıldığını belirterek, şunları ekledi: “Roma mil taşlarını, günümüzdeki trafik tabelalarıyla eşleştirebiliriz. Her iki yapının da aynı işlevi gördüğünü söyleyebiliriz. O dönemde seyahat edenler, bir yerden bir yere giderken yollarını bulabiliyor ve ne kadar mesafe kaldığını bu taşlardan öğrenebiliyordu.”