Yaz Sıcaklarının Sağlık Üzerindeki Etkileri
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, yaz aylarının beraberinde getirdiği yüksek sıcaklıkların insan sağlığı üzerinde sadece rahatsız edici etkiler yaratmadığını, aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabileceğini vurguladı. Bu yıl art arda meydana gelen sıcak hava dalgalarının sağlık açısından ciddi tehditler oluşturduğunu belirten Uzman Dr. Zeydan, bu durumun en yaygın sağlık sorunları ile alınabilecek önlemleri detaylandırdı.
KALP KRİZİ RİSKİ ARTMAKTADIR
Yaz aylarında vücutta terleme yoluyla sıvı kaybının yaşandığını ifade eden Dr. Zeydan, “Sıcak ve bunaltıcı günlerde kalbimiz, vücudumuzu soğutmak için daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Bu, özellikle hipertansiyon ve damar sertliği olan bireyler için inme, ritim bozuklukları ve kalp krizi riskini artırmaktadır. İleri yaştaki bireylerde ise atardamarlardaki plak yükünün artması, damarların sertleşmesine ve susama hissinin azalmasına neden olmaktadır” dedi.
Yurttaşlara, yaz sıcaklarının oluşturabileceği risk faktörlerinden korunmak adına bol miktarda su tüketmeleri tavsiyesinde bulunan Dr. Zeydan, şu uyarılarda bulundu: “Sıcaklığın en yüksek olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkmaktan kaçının. Açık renkli ve pamuklu kıyafetler tercih edin. Beslenmenizde hafif ve sağlıklı yiyecekler seçerek aşırıya kaçmaktan kaçının.”
DİYABET HASTALARI RİSK ALTINDA
Yaz sıcaklarının neden olduğu yoğun terleme ile birlikte vücudun sıvı ve elektrolit kaybı yaşadığını belirten Zeydan, “Kontrol altına alınmayan diyabet, vücutta susuzluğa yol açabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının sıcakta uzun süre kalmamaları ve yaz boyunca düzenli olarak şeker ölçümü yaptırmaları büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
CİLT KANSERİ RİSKİ ARTIYOR
Güneşin vücutta D vitamini üretimi açısından faydalı olduğunu belirten Dr. Zeydan, “Ancak UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için gerekli önlemleri almak şarttır. UV ışınları, cilt üzerinde uzun vadeli etkiler yaratıp, yanıklardan lekelere, enfeksiyonlara ve hatta kanser oluşumuna kadar birçok sorun oluşturabilir” dedi. Dr. Zeydan, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaya ve merdiven altı satılan güneş gözlüklerinin kullanılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
BEYİN FONKSİYONLARI OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Son araştırmalar, aşırı sıcak havaların beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Dr. Zeydan, “Sıcak hava, düşünme ve muhakeme yeteneklerinde zorluklar yaşanmasına yol açabilir. Ek olarak, aşırı sıcaklıklar kan ile beyin arasındaki koruyucu bariyerin bozulma riskini artırarak beyinde protein ve iyon birikimine neden olabilir. Bu durum, iltihaplanmalara ve ruh sağlığında bozulmalara yol açabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar ve nem, migren ataklarını da tetikleyebilir” diye ekledi.
Uzman Dr. Zeydan, serin ve klimalı ortamlarda vakit geçirilmesini, gün içinde bol su ve sıvı tüketimini ve dışarı çıkarken şapka veya şemsiye kullanılmasını önerdi.