Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servisinde Kış Hazırlıkları
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Çakır, kış mevsiminin yavaş yavaş yaklaştığını belirtti. Bu dönemde henüz büyük bir salgının ortaya çıkmadığını vurgulayan Çakır, havaların soğumasıyla birlikte insanların toplu ve kapalı alanlarda daha fazla bir araya geleceğini ifade etti. Bu durumun, korunaksız kalma riskini artırdığını belirten Çakır, “Bir salgının kapıda olduğunu biliyoruz. Bu sene, salgın başlamadan vatandaşları uyarmak istedik.” dedi.
Çakır, salgın dönemlerinde acil servislerde yaşanan yoğunluğun, diğer acil hizmetleri aksattığını ve bulaş riskini artırdığını, dolayısıyla salgının büyüme olasılığını hızlandırdığını da vurguladı.
“Evlerde Gerekli Tedbiri Alarak Bu Dönemi Geçirelim”
Bu dönemde mevsimsel grip ve nezle vakalarının artmasının beklendiğini aktaran Çakır, şunları ekledi: “Grip ve nezle gibi hastalıklar, evde dinlenerek ve basit ağrı kesici ilaçlarla geçebilir. Her grip olan kişinin acil servise başvurması ya da serum alması gerekmediğini unutmamalıyız. Evimizde içeceğimiz ıhlamur, vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazandırabilir ve ağrı kesici ile birlikte 15-20 dakikada serum gibi benzer bir etki yaratabilir. Bu sayede hem hastanede bulaşma riskini azaltmış oluruz hem de daha acil hastaların tedavisinin önünü açmış oluruz. Bu nedenle, mümkün olduğunca evde gerekli önlemleri alarak bu dönemi geçirelim.”
Covid-19 salgını döneminde olduğu gibi, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çakır, bu önlemlerin solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmada etkili olacağını ifade etti. Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan kaçınılması ve el temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Çakır, “Maske, mesafe ve temizlik, sadece Covid-19’dan değil, aynı zamanda diğer bulaşıcı hastalıklardan da korunmamızı sağlar. Bu kurallara her zaman uymalıyız. Bu kışı mümkün olduğunca az hastalıkla geçirmeye çalışalım.” şeklinde konuştu.
“Griple Acil Servislere Başvuru Akımı”
Prof. Dr. Çakır, grip nedeniyle acil servislere başvurmanın maalesef bir akım haline geldiğini belirtti. “Avrupa’daki birçok ülkede grip şikayetiyle hastaneye gittiğinizde, doktor sizi evinize gönderir ve dinlenmenizi önerir. Biz ise grip durumunu hastanelerde geçirip serum taktırmayı tercih ediyoruz. Oysa serumun gerekli olduğu durumlar oldukça sınırlıdır ve buna yalnızca hekim karar vermelidir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın acil servisleri tıkamaktan kaçınmalarını istiyoruz.” dedi.
Grip nedeniyle hastaneye gitmenin, diğer bulaşıcı hastalıkların bulaşma riskini artırdığını ve grip olmayan hastalara da hastalığın bulaşma ihtimalinin bulunduğunu dile getiren Çakır, grip döneminde acil servise gelmek yerine evde istirahat edilmesinin tavsiye edildiğini aktardı. Ayrıca, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanlar, kalp ve kanser hastaları gibi özel grupların doktor önerisiyle grip aşısını şimdiden yaptırmalarının önemli olduğunu da vurguladı.