Uyku Apnesinin Ciddi Sağlık Üzerindeki Etkileri
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, dünya genelinde yaklaşık 936 milyon yetişkinin uyku apnesi rahatsızlığı ile mücadele ettiğini vurguladı. Bu durumun tedavi edilmemesi halinde, ciddi nörolojik hastalıkların ortaya çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Uyku apnesi sırasında solunum durması, beynin yeterince oksijen almasını engelleyerek, önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Prof. Dr. İliaz, “Araştırmalar, bu durumun hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan hipokampusta büyümeye ve beyaz madde kaybına yol açtığını göstermektedir. Beyaz madde değişiklikleri, Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini hızlandırabilir” şeklinde önemli bir değerlendirmede bulundu.
Uyku apnesinin yalnızca nörolojik hastalıklarla sınırlı kalmadığını belirten İliaz, bu rahatsızlığın yüksek tansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi sağlık problemlerine de yol açabileceğinin altını çizdi. Ayrıca, uyku apnesinin tedavi edilmesi durumunda hem uyku kalitesinin iyileşeceğini hem de demans gibi ilerleyici beyin hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabileceğini ifade etti.
Uyku apnesinin en yaygın belirtileri arasında gece horlama, gündüz aşırı uyku hali, gece nefes durması, sabaha yorgun uyanma ve gece sık tuvalete kalkma yer almaktadır. İliaz, “Bu belirtiler yalnızca yaşam kalitesini değil, iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebilir. Tedavi edilmediği takdirde depresyon, sinirlilik ve iş başarısızlığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir” dedi.
Horlama, uyku apnesinin önemli bir belirtisi olduğuna dikkat çeken İliaz, “Horlama tedavi edilmediği takdirde beyin ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir” bilgisini paylaştı. Bu nedenle, uyku apnesi şüphesi taşıyan bireylerin bir uzmandan yardım alarak test yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
İliaz, “Uyku Bozuklukları Merkezi’nde, uyku apnesi tanısı ileri teknolojik cihazlarla koyulmakta ve kişiye özel tedavi planları oluşturulmaktadır. Sağlıklı bir uyku, sağlıklı bir hayatın temelidir. Unutulmamalıdır ki uyku apnesi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile hayati risk barındıran pek çok hastalığı önleyebilirsiniz” açıklamasında bulundu.