Testis Tümörleri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler
Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, testis tümörleri ve bunların tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Testis kanseri tanısı konulan erkeklerin ortalama yaşı yaklaşık 33 olarak belirtilmektedir. İşgören, “Bu hastalık çoğunlukla genç ve orta yaşlı erkeklerde görülmektedir, ancak vakaların yaklaşık yüzde 6’sı çocuklarda ve gençlerde, yaklaşık yüzde 8’i ise 55 yaşın üzerindeki erkeklerde rastlanmaktadır. Testis kanserinde tanıda geç kalınması ciddi riskler taşıyabilir. Sadece 6 haftalık bir gecikme, yaşam kaybı riskini iki katına çıkarabilir. Gelişen tedavi yöntemleri ile testis tümörü bulunan hastalarda yüzde 95’e varan başarı oranları elde edilmektedir. Bu nedenle, testis tümörlerinde erken teşhis hayati bir öneme sahiptir” dedi.
“Kardeşlerde Varsa Dikkat”
Testis tümörü riskini artıran etkenlerin başında inmemiş testisler gelmektedir. İşgören, “Testis tümörü olan hastaların yüzde 5-12’sinde görülen inmemiş testislerin yanı sıra, birinci dereceden akrabalarda (özellikle kardeşlerde) testis tümörü öyküsü, genetik hastalık olan Klinefelter sendromu, karşı testiste daha önce testis tümörü varlığı ve kısırlık gibi faktörler de testis kanseri nedenleri arasında yer almaktadır” şeklinde ifade etti.
“Nefes Darlığı ve Kilo Kaybı Tümörün Habercisi Olabilir”
Testis tümörleri genellikle ağrısız kitleler olarak ortaya çıkmakla birlikte, bazı durumlarda testis içinde kanama veya travma sonrası akut ağrı şeklinde de kendini gösterebilir. İşgören, “Ayrıca, testis çevresinde su birikmesi (hidrosel) veya memelerde büyüme ve hassasiyet (jinekomasti) gibi belirtiler de hastalığın işaretleri arasında yer alır. Hastalık genellikle ileri derecede yayılmamaktadır, ancak yayıldığı nadir durumlarda kanserli hastanın boynunda kitle oluşumu, nefes darlığı, kilo kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Tanı süreci için fizik muayene, testis ultrasonu ve kan testleri gereklidir. Bu tetkiklerin yanı sıra, tümörün yayılma riskine karşı akciğer filmi ve tomografi de yapılmaktadır” diye belirtti.
7 Belirti
Bu şikayetler ortaya çıktığında, özellikle iki haftadan uzun sürüyorsa mutlaka bir uzmandan görüş alınmasının önemini vurgulayan İşgören, şikayetleri şu şekilde sıraladı:
- Testiste büyüme ve ele gelen kitle
- Testis kesesinde ağırlık hissi
- Karın ve kasık bölgesinde ağrı
- Testis kesesinde sıvı birikmesi
- Testislerde ağrı ve rahatsızlık hissi
- Memelerde ağrılı büyüme
- Sırt ağrısı
Testiste ele gelen bir kitle, aksi ispat edilmediği sürece tümör olarak kabul edilir ve tedaviye acilen başlanır. Gerekli patolojik incelemelerin hızlı bir şekilde yapılması ve tanının kesinleştirilmesi oldukça önemlidir. Patolojik incelemenin sonuçlarına göre hastalığın evresi ve hücre yapısına göre değişiklik gösteren alt tipler tanımlanmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda kemoterapi veya radyoterapi gibi ek tedavi gerekip gerekmediği belirlenmektedir. Ameliyat sonrası tümörün evresine ve tipine göre düzenli takip yapılması büyük önem taşımaktadır. Hastalığın tedavisinde başarı şansını artıran en önemli faktör erken tanı ve kısa sürede yapılan uygun tedavidir.